Binnenland
BNNVARA

Plan 'Natuurrijk Nederland' is oplossing voor huizentekort en stikstofprobleem

foto: Vroege Vogels/handgraaffoto: Vroege Vogels/handgraaf
  1. Nieuwschevron right
  2. Plan 'Natuurrijk Nederland' is oplossing voor huizentekort en stikstofprobleem

Als de overheid agrarische grond opkoopt en een klein deel daarvan tegen een hogere prijs doorverkoopt als bouwgrond, kan van de rest van de grond nieuwe natuur worden gemaakt. Kortom: minder stikstofuitstotende landbouw, meer woningen en meer natuur. Een geweldig plan van Folef van Nispen en Iman Stratenus, dat nu een vervolg krijgt, wordt verteld in Vroege Vogels.

Het originele plan is afkomstig van twee juristen, Folef van Nispen en Iman Stratenus, die, zoals zij dat zelf zeggen, in hun vrije tijd 'out of the box' nadachten over iets wat hen na aan het hart staat: de natuur. "We zijn zeker geen experts, niet op het gebied van landbouw en niet op het gebied van natuur, maar door na te denken over zaken buiten je eigen expertise, kom je misschien juist wel op goede, creatieve ideeën."

Urgenda wil samen met boeren dit plan oppakken en vraagt een volgend kabinet om met Ruimtelijke Ordening aan de slag te gaan. "Klimaat, energie, stikstof, natuur, woningnood, al deze ruimtelijke vraagstukken schreeuwen om centrale regie."

Wonen in natuur normaler maken

Los van het plan 'Natuurrijk Nederland' van Van Nispen en Stratenus, studeerde deze maand in Delft student bouwkunde Mees Wijnants af op een vergelijkbaar plan. Hij wil niet alleen landbouw en natuur integreren, maar ook wonen in de natuur veel normaler maken. In zijn afstudeervideo legt hij uit hoe hij dat voor zich ziet.

Stimulans voor boeren

Het plan van Van Nispen en Stratenus is gebaseerd op het enorme prijsverschil tussen een hectare landbouwgrond (gemiddeld 60 duizend euro per hectare) en bouwgrond (gemiddeld 2,6 miljoen per hectare). Wanneer boeren die willen stoppen worden uitgekocht, en een klein deel van die grond wordt doorverkocht om daar het woningtekort mee op te lossen, zou dat met gesloten beurs kunnen gebeuren. Er is dan zelfs nog ruimte om boeren een bonus van 40% te geven, als stimulans.

Nieuw plan: #NatuurrijkNederland hoeft niets te kosten

'De crisis is groot'

Bij die stimulans, heeft Alex Datema, de voorman van BoerenNatuur zo zijn bedenkingen. "Brussel zal dat zien als staatssteun en dat mag nou eenmaal niet." Hanneke van Ormondt, van Urgenda, ziet dat probleem niet zo. "We steunen KLM nu toch ook? Als de crisis maar groot genoeg is, is staatssteun wel degelijk mogelijk. En de crisis ís groot!"

Toch is ook Datema voorstander van een gezamenlijke aanpak van woningnood en landbouwproblemen. "Wanneer bij nieuwbouwprojecten een speciaal fonds wordt opgericht, waaruit vergroening van de landbouw en aanleg van natuur bij woonwijken kan worden betaald, sla je twee vliegen in één klap."

Urgenda bereidt notitie voor

Door bijvoorbeeld het stikstofoverschot is het volgens Van Nispen en Stratenus belangrijk om een deel van de landbouw in Nederland te staken. Per saldo denken zij dat zij met gesloten beurs maar liefst 750 duizend hectare extra natuur kunnen creëren. dat is een verdubbeling van het huidige areaal. Daarnaast zouden er een miljoen huizen op de vrijgekomen grond kunnen komen.

Urgenda bereidt nu alvast een notitie voor, voor een volgend kabinet. "De plannen voor een Natuurrijk Nederland hebben veel potentie. Nu moeten we over de concrete invulling gaan nadenken."

Natuurrijk Nederland

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie