appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Deze boeren gooiden het roer om en dit is wat er gebeurde

Familie van Rijn (Fotograaf: Fjodor Buis)
zondag 27 oktober 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Tien boeren in het boek 'Nieuw Boeren' van Kees Kooman zijn het met elkaar eens: het zal anders moeten omdat het niet anders kan. Dat wil zeggen: er moet op een nieuwe manier geboerd worden. Zij durfden allemaal het roer om te gooien. Wat ze deden, hoe, en waarom? Dat hoor je in Vroege Vogels.

Nieuw Boeren

De grote gemene deler van al deze tien boeren is: 'voor de troepen uitlopen'. Zij zien en zagen in dat de wal het schip van de intensieve landbouw zou keren. En ze hebben doorgezet ondanks weerstand en onbegrip uit hun eigen sector, met succes. 

Biologisch en kleinschalig

Zoals bij biologische boer Corneel van Rijn, of liever gezegd, bij zijn ouders. Bij hen kwam de ommekeer in de jaren 80, toen de intensivering van start ging. Uitbreiden was iets dat ze niet wilden: biologisch en kleinschalig blijven paste veel beter bij hun natuurbeleving. En daar kozen ze dus voor.

Of theeboer Johan Jansen, zoon van een tomatenkweker. Hij wilde niet meer mee in het 'kostprijs-denken' van de vrije markt, waar de vraag altijd luidt: "Waar zouden we nu weer eens op kunnen bezuinigen?" Bovendien wilde hij, zoals bijna alle boeren op dit moment, geen speelbal zijn van tussenhandel en de supermarkten die de prijs van je product bepalen. Johan bepaalt dit zelf, omdat hij nu een uniek product verkoopt.  

Opportunisme

Maar soms was het opportunisme, zoals bij André Jurrius, die aan de slag kon op landgoed 'De heerlijkheid' Hemmen. Hij moest aan de hoge eisen van dit bijzondere stuk grond voldoen, wat in dit geval biologisch boeren betekende, en nu zelfs biologisch dynamisch. Jurrius had op het grootste boerenbedrijf van Nederland met eigen ogen gezien hoe het niet moest: het massaal gebruik van de gifspuit. Dat wilde hij nooit meer.  

Melkveehouder Van der Bijl op Schiermonnikoog kreeg te maken met aangescherpte milieuregels. Het was kiezen, ofwel op een andere manier boeren, ofwel een van de 7 eilandboeren moest het veld ruimen. 

Nieuw Boeren

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1