appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: 1 op 1
STER Advertentie

Droogte in natuur vraagt om verandering waterhuishouding

Rob Buiter
zondag 27 oktober 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Met de regen van de afgelopen dagen, lijken we de droogte bijna te vergeten. Niet is minder waar natuurlijk: de natuur is nog altijd veel te droog vertelt Rob van Dongen, hydroloog bij Staatsbosbeheer, in Vroege Vogels. "We zullen anders moeten omgaan met het water dat we in de winter 'te veel' hebben", luidt zijn advies.

Helpt de regen?

In Nederland zijn we gewend om het water in de winter zo snel mogelijk af te voeren. Daar moet echter verandering in komen als we met de droogte van tegenwoordig om willen gaan. Van Dongen: "In het belang van boeren én de natuur zullen we het water in de winter zo lang mogelijk vast moeten houden om in de zomer geen problemen met verdroging te krijgen zoals we die nu al twee jaar op rij zien."

Waterhuishouding aanpassen

In feite hebben we de problemen aan onszelf te danken, stelt Van Dongen. "Onze manier van waterhuishouding heeft vijf keer meer effect op de waterstanden dan de veranderingen van het klimaat. We hebben dus ook meer dan voldoende mogelijkheden om de waterhuishouding aan te passen op de veranderende omstandigheden."

Van Dongen is één van de drie hydrologen bij Staatsbosbeheer. Hij houdt zich bezig met de vragen rond de waterhuishouding in de natuurgebieden. Bijvoorbeeld bij het Haaksbergerveen. In het Haaksbergerveen groeit een dikke laag veenmos op het water. Als je er overheen loopt veert het onder je voeten. "Maar deze zomer lag een deel van die drijftillen gewoon op de bodem van de veenputten, zo droog was het", vertel Van Dongen.

Droogte ondanks natte weken

Van Dongen: "Sinds 1 september is er 160 mm regen gevallen in het Haaksbergerveen. Normaal is dat 120 mm, dus wie het idee heeft dat het vrij nat was, de afgelopen weken, die heeft gelijk. Maar toch is die 40 mm extra bij lange na niet genoeg om de tekorten op te vullen die we de afgelopen twee jaar hebben opgebouwd. In 2019 was er en tekort van 200 mm neerslag en in 2018 was er ook al een tekort van 300 mm."

Rob van Dongen staatsbosbeheer
Hydroloog Rob van Dongen bij Haaksbergerveen. Fotograaf: Rob Buiter

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1