appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Gids voor niet-bestaande vogels van Europa wakkert jouw fantasie aan

Kunstwerk: O.C. Hooymeijer
zondag 22 september 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

De golfeend, de Duitse reiger, de steenbroeder: niet nu een vogelgids erbij pakken, want dat heeft geen zin. Het zijn niet-bestaande vogels, verzonnen door kunstenaar O.C. Hooymeijer. Met De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa is hij genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2019. Over het boek en wel een heel bijzondere vogelkijkhut vertelt hij in Vroege Vogels.

Genomineerd Jan Wolkers Prijs: Niet-bestaande vogels

"Ze zijn niet waar, maar hadden waar kunnen zijn" zegt O.C. Hooymeijer over zijn vogelcreaties in de nieuwe gids. In 2013 maakte te kunstenaar al een soortgelijke gids onder de naam Kleine Gids voor de niet-bestaande vogels van Europa. Waarna het voor de fantasierijke vogelaars alleen maar wachten was op een volgend exemplaar.

De Nieuwe gids voor niet-bestaande vogels van Europa

Veldreizen die Hooymeijer brachten van Rusland tot de Mediterranee leidden tot de ontdekking van 50 nieuwe vogelsoorten. Allen zijn nauwkeurig beschreven en afgebeeld in De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa. Zelfs volkswijsheden, interviews met bejaarde bewoners en recepten van culinaire specialisten zijn te vinden in de gids. Precies zoals het een serieuze nonsense-vogelgids betaamt.

Vogelkijkhut met niet-bestaande vogels

Welke vogels er model hebben gestaan voor de schetsen is een vraag die tijdens het lezen vaak door jouw hoofd zal schieten. Naast dat het de fantasie opwekt en vermaakt, heeft de gids hier en daar ook een maatschappijkritische toon. Een mooie gids dus in de nominatie voor de Jan Wolkersprijs.

Als nu het fantasievogel-kijken bij jou een vlammetje doet aanwakkeren, let dan op. O.C. Hooymeijer heeft vlakbij het Friese dorp Spanga een vogelkijkhut gebouwd. Gelegen aan het Voetpad kijkt de vogelaar uit over het prachtige gebied van de Rottige Meenthe. In de hut hangen kleurrijke informatieborden met wetenswaardigheden over zo'n 50 niet-bestaande, vogels.

Vogelkijkhut van O.C. Hooymeijer
Vogelkijkhut van O.C. Hooymeijer

Meer over niet-bestaande vogels of de bijzondere vogelkijkhut vind je hier.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1