appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

'Zonder bijen zouden we alleen nog aardappelen, granen en vis eten'

ANP
vrijdag 12 april 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

''Tegenwoordig kun je het zelfs bij de kapper over bijen hebben, mensen omarmen de bij steeds meer.'' Dat zegt Sonne Copijn, voorzitter van Stichting Bee Foundation. Dit weekend vindt de tweede Nationale Bijentelling plaats. Daar zullen naar verwachting duizenden mensen aan meedoen. 

Zonder bijen zouden we alleen nog aardappelen, granen en vis eten!
 

De meeste mensen zijn zich inmiddels bewust van het belang van bijen voor de voedselketen. ''Het bewustzijn groeit enorm dat dat insectje heel belangrijk is voor ons voedsel, maar ook voor het voortbestaan van allerlei wilde planten'', zegt Copijn. Dat we zonder bijen alleen nog maar aardappelen, granen en vis zouden kunnen eten, is minder bekend. ''75% van alles wat we eten, wordt door insecten bestoven.''

Uit een Duits onderzoek bleek dat insecten in Europa de afgelopen 27 jaar met 75% zijn afgenomen. ''Die insectenmassa is enorm teruggevallen en dat is nog op basis van metingen in natuurgebieden.'' Copijn denkt dat we dat eigenlijk allemaal merken. ''Als je in de jaren '70 door de polder reed, moest je daarna nog naar de wasstraat vanwege alle vliegjes op je voorruit, dat is nu wel anders.'' 

Gifstoffen

Een van de oorzaken van de afname van bijen is de aanwezigheid van gifstoffen in het oppervlaktewater. Een jaar geleden is er een Europees verbod gekomen op neonicotinoïden, stoffen die gebruikt worden in bestrijdingsmiddelen. ''Dat is een heel belangrijk besluit, maar ik verwacht dat door de gigantische discussie die nu is ontstaan andere gifstoffen als glyfosaat niet achter kunnen blijven.''

''Bijen zijn de grondleggers van de voedselketen, zij zorgen dat iedereen te eten heeft en dat er jaar in jaar uit zaden zijn die weer kunnen ontkiemen.'' Volgens Copijn zijn we in ongeveer een halve eeuw 60 miljoen jaar 'achteruit geboerd'. ''Het is miljoenen jaren goed gegaan.''

Het allermakkelijkste wat je zelf kan doen, is even je gras niet maaien.

Sonne Copijn

Bijenoases

Een van de acties die Copijn met haar stichting Bee Foundation onderneemt om de bijensterfte tegen te gaan, is het aanleggen van bijenoases. ''Wij proberen plekken te creëren met meerjarige, inheemse planten, bomen en struiken.'' Daar gebruiken ze nadrukkelijk geen planten uit tuincentra voor, want de planten die daar verkocht worden zijn alleen geschikt voor de honingbij en de hommel. Dat zijn slechts twee van de 360 bijensoorten in Nederland.

Maar we kunnen zelf ook iets doen. ''Het allermakkelijkste is even je gras niet maaien, dan komen er allerlei bloemen waar veel bijen op af komen.'' Vooral paardenbloemen zijn volgens Copijn heel geliefd bij de bij en die zouden we zeker moeten laten staan.

Zonder bijen zouden we alleen nog aardappelen, granen en vis eten

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1