appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Humberto
STER Advertentie

Noord-Korea heroverweegt top met VS

AFP
woensdag 16 mei 2018 | NOS | Redactie

Noord-Korea zegt de ontmoeting tussen leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump te heroverwegen, zolang de Verenigde Staten eenzijdig het einde eisen van het Noord-Koreaanse kernprogramma.

In een verklaring van het Noord-Koreaanse staatspersbureau staat verder dat president Trump een "mislukte president" blijft als hij in de sporen van zijn voorgangers treedt.

Noord-Korea zet top met VS op losse schroeven

De topontmoeting tussen Kim en Trump staat gepland voor 12 juni in Singapore en moet de eerste ontmoeting worden van een zittende Amerikaanse president met een leider van Noord-Korea.

"Op dit moment is er een grote militaire oefening gaande van Zuid-Korea en de Verenigde Staten en daar ergert Noord-Korea zich elk jaar weer aan", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Pyongyang zegt dan: nog voordat de inkt van 27 april droog is, zijn die oefeningen al weer gaande. Er zijn grenzen aan de goodwill van Noord-Korea."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Denuclearisatie

Volgens het regime in Pyongyang is het lot van de top "duidelijk" als de VS vasthoudt aan de denuclearisatie van Noord-Korea, die zich zou moeten voltrekken op de manier waarop dat gebeurde in Libië.

Daarmee doelt Noord-Korea op uitspraken van John Bolton, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, in maart. Bolton zei toen dat de ontmoeting tussen Kim en Trump moet leiden tot het verschepen van Noord-Korea's nucleaire arsenaal naar de VS, net zoals dat gebeurde met Libië in 2004.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1