appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Is Willem-Alexander ‘te gewoon’ als koning? ‘Hij staat in de rij bij Albert Heijn’

ANP
zaterdag 21 april 2018 | WNL | WNL Redactie

Belgen kijken met jaloezie naar de manier waarop het koningspaar hun functie invult. Dat zei koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer vandaag tijdens de WNL-special over 5 jaar Koning Willem-Alexander op NPO Radio 1.

"In het parlement heb je allemaal ketelmuziek over wat de monarchie wel niet kost", zegt Emmer. "Maar als je kijkt naar de kern mag Nederland zich bevoorrecht voelen met een monarchie als de onze."

“Het valt mij op dat hij in interviews benadrukt dat hij gewoon naar de Albert Heijn gaat”, zegt Droogendijk. “Hij eet gewoon uit de magnetron.” Droogendijk vraagt zich af wat Willem-Alexander met dit soort uitspraken wil uitstralen.

“Ik denk dat wij Nederlanders houden van een gewoon koningspaar”, zegt Droogendijk. Zij denk dat dit soort uitspraken op de korte termijn dan ook verstandig zijn. Toch ziet zij dit imago op de lange termijn als een bedreiging. “Mensen vragen zich af: Waarom zou ik een paleis betalen voor iemand die heel gewoon is? Dat vind ik een bedreiging.”

Koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer vindt ook dat een koning niet té gewoon moet worden. In een monarchie moet er afstand zijn tussen het volk en de koning. “Dat hebben we met Juliana ook gezien, die werd ook te gewoon op een gegeven moment”, zegt Emmer. “Beatrix heeft daarna weer een tegenbeweging gemaakt door weer meer afstand te nemen. Willem-Alexander lijkt weer wat meer op z’n grootmoeder.”

Om dit Souncloud track te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Is Willem-Alexander 'te gewoon' als koning? 'Hij staat in de rij bij Albert Heijn'

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1