appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Deze Dag Toen: Bert Haanstra wint Oscar met film over glas

Nationaal Archief, Den Haag
donderdag 12 april 2018 | NOS | Redactie

Het duurt slechts elf minuten en er is niets anders te zien dan een glasfabriek, maar Bert Haanstra viel er behoorlijk mee in de prijzen. Op deze dag in 1960 won de cineast een Oscar met zijn film Glas.

Het idee voor de film ontstond eigenlijk uit toeval, vertelde Haanstra later. "Films maken is een dure aangelegenheid, dus je moet het als filmmaker hebben van de commerciële opdrachten." Zo kreeg hij in 1958 de opdracht om een bedrijfsfilm van een half uur te maken over het proces van het maken van glas.

"Ik zag allemaal heel slimme machines die met kleine grijpertjes flesjes ontwierpen, maar opeens ging er iets mis en vielen er allerlei flesjes kapot van de loopband. Opeens waren het dus domme machines geworden", herinnerde Haanstra zich. Die beelden kon hij uiteraard niet in de bedrijfsfilm verwerken, dus besloot hij er later zelf een korte film over te maken. "Gewoon voor mijn eigen plezier."

Het resultaat is hierbeneden te zien: een film zonder commentaar, met jazzmuziek van het Pim Jacobs-kwintet en in tegenstelling tot de originele bedrijfsfilm volledig in kleur uitgevoerd. Het kapot vallen van glas heeft de documentaire uiteindelijk echter niet gehaald. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 1960 won de film Glas een Oscar voor beste korte film, waarmee het de eerste Nederlandse Oscar ooit wordt. Later werden andere films van Haanstra nog genomineerd voor de prestigieuze filmprijs, waaronder Alleman uit 1963. In 1997 overleed de filmmaker.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1