Binnenland
NOS

Podcast #DeDag: 'Dictator vindt met gemak een wapenleverancier'

foto: ANP/NOSfoto: ANP/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast #DeDag: 'Dictator vindt met gemak een wapenleverancier'

Het Midden-Oosten speelt een steeds grotere rol in de internationale wapenhandel. De wapenstroom naar het Midden-Oosten is tussen 2013 en 2017 meer dan verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). "Die sterke toename komt met name door conflicten die in het gebied spelen", vertelt onderzoeker Pieter Wezeman.

Saudi-Arabië is na India de grootste wapenimporteur, aangejaagd door het conflict in Jemen en spanningen met Qatar. Op plek drie staat Egypte, dat in de Sinaï strijdt tegen extremisten.

De grootste exporteur van wapens is de Verenigde Staten. Nederland staat op de tiende plek. "Dat is een redelijk groot aandeel voor een klein land als Nederland", zegt Wezeman.

Niet alle wapenexporteurs gaan even goed na waarvoor hun wapens worden gebruikt. Hoewel sommige landen als regel instellen dat afnemers hun wapens niet mogen gebruiken om bijvoorbeeld opstanden neer te slaan, geldt dat niet voor elke exporteur. "Als dictator hoef je niet veel moeite te doen om aan wapens te komen", aldus Wezeman in De Dag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verder in De Dag

In 2006 las nog 65 procent van de kinderen thuis af en toe een boek. In 2016 was dat gedaald tot 40 procent. Schrijver en moeder van vier kinderen Phaedra Werkhoven legt uit waarom ze zich zorgen maakt om het leesgedrag van haar kinderen.

Met hun eigen elektrische auto willen studenten van de TU Delft een WK voor studententeams in Duitsland winnen. De hobbels die het team tegenkomt, zijn te horen in De Dag.

Ster advertentie
Ster advertentie