Binnenland
NOS

Zes derdelanders mogen nog blijven: 'Strikt genomen geldt dit alleen voor hen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zes derdelanders mogen nog blijven: 'Strikt genomen geldt dit alleen voor hen'

Zes derdelanders die uit Oekraïne zijn gevlucht, mogen voorlopig toch in de opvang in Nederland blijven. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, gisteravond laat bepaald. Deze derdelanders zijn mensen die uit Oekraïne zijn gevlucht voor de oorlog en daar ook woonden, maar die er een tijdelijke verblijfsvergunning hadden. Ze hadden tot gisteren om Nederland te verlaten, zo bepaalde de Raad van State eerder.

"Deze zes hebben een hoger beroep aangetekend tegen de rechtbankuitspraak en hebben tevens om een voorlopige voorziening gevraagd", zegt Pieter-Bas Beekman van de Raad van State in het NOS Radio 1 Journaal. "Dus ze hebben verzocht om te mogen blijven gedurende de behandeling van hun hoger beroep. En dat is toegestaan. Dus voor deze zes derdelanders is dit verzoek gehonoreerd."

Deze derdelanders zijn in hoger beroep gegaan, omdat rechtbanken moesten beslissen over de terugkeerbesluiten van de staatssecretaris, vertelt Beekman. "Wij hebben in januari gezegd dat de tijdelijke bescherming van derdelanders zou stoppen. En op basis daarvan heeft de staatssecretaris terugkeerbesluiten moeten nemen om te zorgen dat die derdelanders ook echt het land zouden verlaten. En daartegen hebben de derdelanders beroep aangetekend. Dus zodoende is de procedure weer opgestart."

Andere derdelanders

Dat roept de vraag op of dit besluit ook voor andere derdelanders zal gaan gelden. "Strikt genomen is het zo dat deze uitspraak alleen voor deze zes mensen geldt, want zij hebben de procedure aangespannen", aldus Beekman. "En je doet gewoon uitspraak over individuele zaken. Maar je zou kunnen zeggen dat het wel richtinggevend is. Dus als derdelanders zich melden bij de rechtbanken of bij ons, en ze dienen hoger beroep in en ze vragen ook een voorlopige voorziening, dan zouden derdelanders in dezelfde situatie eenzelfde uitspraak van ons kunnen krijgen."

Met deze uitspraak is de staatssecretaris niet blij, omdat er geen duidelijkheid komt. "Er is onduidelijkheid, maar die was er ook eigenlijk al", stelt Beekman. "Wij constateren dat er verschillende rechtbanken zijn met uiteenlopende oordelen en uiteenlopende motiveringen. De rechtbank Amsterdam heeft zelfs vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. Al die omstandigheden maken het onduidelijk. En dat is misschien ook wel een van de redenen waarom wij dus zeggen dat die voorlopige voorziening in dit geval toegewezen moet worden en dat we afwachten wat het Hof van Justitie met de antwoorden doet."

Beslissen

Toch hoeft dit niet te betekenen dat dit besluit voor alle derdelanders gaat gelden. "Als je teruggaat naar september vorig jaar, dan zaten we een beetje in dezelfde situatie", weet Beekman nog. "Toen heeft de Raad van State een uitspraak gedaan en die is vervolgens opgevolgd door de staatssecretaris door de uitspraak toe te passen op alle derdelanders, maar dat is hier niet verplicht. Dus de staatssecretaris kan echt anders beslissen. En ik heb begrepen dat hij gaat kijken wat deze uitspraak van de Raad van State precies betekent. Dus dat is afwachten."

Daarmee kunnen gemeenten als Dordrecht doorgaan met het uitzetten van derdelanders uit de opvang. "Als de burgemeester zegt dat hij doorgaat met het uitvoeren van het terugkeerbesluit, en dat is niet aangevochten, dan is dat een rechtmatige actie", zegt Beekman. "Ik heb ook begrepen dat hij nog niet gehoord heeft dat de staatssecretaris er anders in zit. Dus dat zou hij kunnen en mogen doen als dat niet een derdelander betreft die voorlopig nog de bescherming heeft. "

Wat betekent besluit Raad van State voor derdelanders in Nederland?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie