appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Gebruik harddrugs om je trauma te overwinnen

ANP
maandag 5 februari 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Een opvallend nieuw onderzoek uit Amerika: daar wordt getest of de harddrug MDMA kan helpen bij het verwerken van ernstige trauma's. Nederlandse oorlogsveteranen gaan nu deelnemen aan dat onderzoek. MDMA is de werkzame stof in de partydrug XTC. Het geestverruimende middel is verboden omdat het gebruik ervan niet zonder gevaar is.

Bij het onderzoek gaat MDMA nu de derde en laatste fase in. Als het deze fase doorkomt, zal de partydrug officieel worden aangemerkt als psychiatrisch medicijn. Nog nooit eerder was een officiële harddrug daar zo dichtbij.

Toch is het niet de eerste keer dat een partydrug wordt ingezet als medicijn tegen trauma’s. De Nederlandse psychiater Jan Bastiaans (1917-1997) begon vanaf 1961 met het gebruik van LSD ter ondersteuning van zijn behandeling. Hij wijdde vervolgens zijn leven en werk aan de behandeling van oorlogsgetraumatiseerden met het zogenaamde ‘concentratiekampsyndroom’.

Herbeleving van klachten

Bastiaans was ervan overtuigd dat deze therapie ervoor zorgde dat onderdrukte angst, woede en haat in volle intensiteit naar boven zouden komen. En dat door die herbeleving de klachten en de nachtmerries waarmee overlevenden kampten zouden verminderen.

Volgens Stephen Snelders, historicus aan de Universiteit van Utrecht, is nooit wetenschappelijk vast komen te staan of de behandelmethode van Bastiaans ook echt werkte. “Er zijn veel getuigenissen van patiënten die zeiden dat ze enorm geholpen waren. Ook veel mensen uit het voormalig verzet waren voorstander van de methode van Bastiaans. En Bastiaans zelf claimde uiteraard dat hij mensen met goed resultaat behandeld had, maar dit is nooit aangetoond. Het meten wat we nu wel doen, moest toen nog ontwikkeld worden.”

Partydrugs als officieel medicijn

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1