Binnenland
KRO-NCRV

Waarom ligt kweekvlees nog altijd niet in de supermarkt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom ligt kweekvlees nog altijd niet in de supermarkt?

Twaalf jaar geleden werd de eerste biefstuk van kweekvlees gepresenteerd in Engeland. Nu, ruim een decennia later, ligt het echter nog altijd niet in de winkel. Hoe kan dat? Het Spraakmakers-Uitzendbureau ging naar kweekvlees-uitvinder Mark Post om dat uit te zoeken.

Het Uitzendbureau: waarom ligt kweekvlees nog altijd niet in de supermarkt?

Buitenland

"Als je nu naar Singapore of de Verenigde Staten vliegt kun je stukjes kip van kweekvlees eten", vertelt Post vanuit zijn fabriek in Maastricht. Deze stukken vlees zijn echter alleen beschikbaar in hele kleine eenheden, iets dat voor een supermarkt niet werkt. "Daar moet het in grote eenheden en natuurlijk heel goedkoop." Volgens Post gaat dat nog wel een aantal jaren duren. Daarnaast zijn er ook nog de regels. "In Europa is het vereist dat we goedkeuring krijgen van de Europese voedsel- en warenautoriteit. Dat gaat nog minimaal twee jaar duren."

Toch wordt er buiten de supermarkten al wel gewerkt om proeverijen naar Nederland te houden. "Dat wordt een exclusief geheel", legt Post uit.

De toekomst

In de Maastrichtse fabriekshal wordt op kleine schaal kweekvlees geproduceerd, maar wordt er ook gekeken hoe dit op grote schaal kan. "Het is nog altijd heel duur om te produceren." Toch is het volgens de kweekvlees-uitvinder wel de echte toekomst: "We kunnen gewoon niet doorgaan met de huidige veeteelt, dat is ook geen oplossing."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie