Binnenland
WNL

Directeur NAVO-denktank over voldoen aan tweeprocentnorm: 'Met een beetje geluk zitten wij net aan de goede kant van de streep'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur NAVO-denktank over voldoen aan tweeprocentnorm: 'Met een beetje geluk zitten wij net aan de goede kant van de streep'

Directeur van de Atlantische Commissie Anna van Zoest hoopt dat Nederland gaat voldoen aan de NAVO-norm van twee procent. "Met een beetje geluk zitten wij net aan de goede kant van de streep", zegt zij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

In 2014 is in Wales afgesproken dat NAVO-leden tien jaar de tijd krijgen om twee procent van het BBP te besteden aan defensie. Vorig jaar tijdens de NAVO-top in Litouwen werd daar nog een schepje bovenop gedaan door te stellen dat die twee procent echt een minimum is.

Tweeprocentnorm

De deadline nadert en er zijn nog steeds veel landen die daar niet aan voldoen. "Waaronder Nederland", stelt Van Zoest. Althans, dat wordt gezegd, want de laatste cijfers van de NAVO zijn nog niet definitief binnen. "De verwachting is dat wij rond de twee procent zullen uitvallen voor het jaar 2024. Met een beetje geluk zitten wij net aan de goede kant van de streep."

Voorbereiden op oorlog

Het woord oorlog wordt gebruikt. Of dat nu gaat om tanks voor de deur of over verstoring van het leven van alledag. "Het gaat ook over de veiligheid van onze elektriciteits- en watervoorzieningen, windmolenparken, kabels onder zee. Dat de situatie ernstiger is geworden en dat wij daarop voorbereid moeten zijn, die boodschap steun ik volledig", vertelt de directeur van de NAVO-denktank.

Zijn wij voorbereid? "We zullen als burgers ons best moeten doen om ons beter voor te bereiden", zegt Van Zoest. Zij volgt daarin de woorden van Rob Bauer, de hoogste militair bij de NAVO. Hij zei in een eerder stadium al dat mensen een survivalpakket klaar moeten hebben liggen. "Om veilig te blijven moeten wij ons realiseren dat wij ons moeten voorbereiden op oorlog", besluit Van Zoest. "Dat betekent ook financieel en maatschappelijke investeringen maken."

Anna van Zoest (directeur Atlantische Commissie) blikt terug op 75 jaar NAVO (1 april 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie