Binnenland
NOS

Woningcorporaties verhuren 1 woning aan 2 alleenstaanden om woningtekort tegen te gaan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woningcorporaties verhuren 1 woning aan 2 alleenstaanden om woningtekort tegen te gaan

Er is grote woningnood en er zijn lange wachtlijsten voor sociale huurhuizen. Ondertussen woont in een deel van de corporatiewoningen maar 1 persoon, terwijl dat er ook meer kunnen zijn. Daarom proberen sommige corporaties de laatste tijd iets anders. Ze verhuren 1 huis aan 2 alleenstaanden.

Sommige woningcorporaties verhuren 1 woning aan 2 alleenstaanden om woningtekort tegen te gaan

"We constateerden dat er veel behoefte is aan een dak boven je hoofd, en veel alleenstaande mensen zijn op zoek naar een woning", zegt Ronald Leushuis, bestuurder van de Nijmeegse woningcorporatie Talis, in het NOS Radio 1 Journaal.

Één woning, twee huurders

Talis biedt de constructie bij 'oude katholieke woningen'. Volgens Leushuis hebben deze woningen vaak drie tot vier slaapkamers. "Wat we doen is achter één voordeur, twee zelfstandige huurcontracten aanbieden. Dat betekent dat we een heel betaalbaar alternatief hebben en je een dak boven je hoofd hebt", zegt Leushuis.

Voor iedereen

Iedereen zou in aanmerking kunnen komen voor zo'n huurcontract, stelt Leushuis. "In principe is het een oplossing voor een vorm van wonen die voor alle leeftijden, alle groepen, prima geschikt is. Zowel voor jongeren als voor ouderen."

Talis huisvest nu zo'n 80 verhuurders in 40 woningen. "Wat wij zien is dat vooral de groep jongeren tussen de 27 en 35 hier heel veel gebruik van maakt. Het is een heel goed alternatief om van de studentenkamer af te komen of bij je ouders weg te gaan."

Knelpunten

Toch zijn er wat knelpunten aan dit soort huurcontracten. De woning waar de verhuurders in wonen wordt omgezet in een onzelfstandige woning. "Dat betekent dat de mensen die komen huren eigenlijk niet meer in aanmerking komen voor allerlei socialezekerheidswetten en regelgeving." Verhuurders komen zo niet meer in aanmerking voor huurtoeslag. Ook wordt er gekort op de zorgtoeslag of de AOW. "We zijn op dit moment met allerlei ministeries in gesprek om dit soort belemmeringen aan te pakken."

Woningtekort

Leushuis hoopt met de deelhuizen het woningtekort tegen te gaan, als de belemmeringen worden weggenomen, verwacht hij snel meer deelhuizen te kunnen opleveren. "We denken dat we zo'n 2000 woningen kunnen aanbieden met dit concept, dan kunnen we 4000 mensen huisvesten. Als alle corporaties in Nederland dit met ons zouden doen, praten we over 7000 woningen per jaar."

Er wordt dan gedoeld op de nieuwbouwwoningen die woningcorporaties aan het realiseren zijn. "Het zou mooi zijn als onze minister naast het 'bouwen, bouwen' zich ook wil storten op het wegnemen van de bureaucratische regelgeving, dat helpt enorm."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie