Binnenland
NOS

Burgerlijkheid, wreedheid en liefde grootste thema's van Turing Gedichtenwedstrijd

foto: Turing Gedichtenwedstrijdfoto: Turing Gedichtenwedstrijd
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgerlijkheid, wreedheid en liefde grootste thema's van Turing Gedichtenwedstrijd

Meer dan 8000 gedichten zijn de afgelopen maanden op brievenbussen in Nederland en België gedaan. Vanavond wordt in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen bekendgemaakt welke dichter de Turing Gedichtenwedstrijd 2017 heeft gewonnen.

De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormt jaarlijks de afsluiting van de Poëzieweek. Zowel amateurdichters als professionele dichters doen mee. Juryleden beoordelen alle inzendingen anoniem, waardoor reputatie er niet toe doet.

Volgens de juryleden waren burgerlijkheid, wreedheid, onrecht, liefde, de vergankelijkheid en de natuur dit jaar de grootste thema’s. "Er zaten beklemmende, liefdevolle gedichten in de top honderd. Maar ook scherpe observaties bijvoorbeeld over het zwarte lijf, kolonialisme en de beklemming van zwart zijn nu, hier. We lazen beelden gedichten, met een filmische blik verteld en keken door een ironische bril naar de kapitalistische maatschappij waarin we leven", schrijft de jury.

Live

De prijsuitreiking is vanaf 23.00 uur live te volgen op NPO Radio 1 en via de livefeed op de Facebookpagina van Met het Oog op Morgen.

Dit jaar stuurden 2.926 dichters in totaal 8.306 gedichten in. Uit de 100 beste gedichten, die ook online te lezen zijn, kozen de presentatoren van NOS Met het Oog op Morgen hun favoriete inzendingen om voor te dragen tijdens de uitzending.

Rob Trip

Presentator Rob Trip ging voor gedicht 7700: Wat we al die tijd al tegen ons aanklemden

Rob Trip: "Ik viel als een blok voor een zin midden in het gedicht: 'Bij het ontbijt beloof je dat we op een dag de horizon zullen uitpakken als een boterham uit folie en hoe we zullen hopen dat alles vers is gebleven.' Voor mij zegt het dat je hoopt dat de toekomst altijd knisperend vers is, maar dat als je er bent de realiteit toch tegenvalt."

Lucella Carasso

Gedicht 4163 was de favoriet van presentatrice Lucella Carasso

"Wat ik mooi aan dit gedicht vind is die laatste alinea", vertelt Lucella Carasso. "Die gaat over een staat van zijn die ik nog niet bereikt heb, maar waar ik wel naar verlang."

Simone Weimans

Presentatrice Simone Weimans koos gedicht 7799 uit: Op Bezoek.

"Het is eigenlijk meer een anekdote, dan een klassiek gedicht. Dat vind ik er mooi aan", zegt Simone Weimans.

Max van Weezel

Presentator Max van Weezel koos dit jaar gedicht 7609, Laatste foto van de vrede, als favoriet.

"We vonden het een mooi apocalyptisch aandoend beeld", zegt jurylid Simone Atangana Bekono over het gedicht. "Met een politieke lading."

Mieke van der Weij

Presentatrice Mieke van der Weij ging voor gedicht 9615: Levenslessen.

Jurylid Simone Atangana Bekono: "Er zijn levenslessen opgeschreven die banaal lijken, maar ze kunnen ook metaforisch zijn. "Daarnaast heeft het gedicht humor."

Chris Kijne

En presentator Chris Kijne? Die wees gedicht 6516, Ontmoeting, aan als favoriet.

"Ik hou van deze stijl", zegt Chris Kijne. "En dit woord vind ik vreselijk, maar ik ga het toch gebruiken: ik vond het heel herkenbaar."

Coen Verbraak

Als laatste was presentator Coen Verbraak aan de beurt. Hij koos gedicht 7646: Als je stil bent hoor je in de verte gletsjers smelten.

"Op meerdere manieren wordt er met het beeld van water omgegaan", vertelt jurylid Simone Atangana Bekono. "En het heeft een mooi intiem slot, dat maakt het gedicht af."

Ster advertentie
Ster advertentie