appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat
STER Advertentie

Deze Dag Toen: Top 40 gaat voor het eerst de ether in

ANP
dinsdag 2 januari 2018 | NOS | Redactie

Losing My Religion, Shape of You, Sorry, Born this way, Never Gonna Give You Up en Dancing in de Street zijn slechts een paar liedjes die op de eerste plek van de Nederlandse Top 40 hebben gestaan. De hitlijst werd precies 53 jaar geleden voor het eerst uitgezonden door Radio Veronica.

The Beatles scoorden de allereerste nummer één hit in de Top 40. Dat was met I Feel Fine. De Top 40 kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten. Radiopersoonlijkheid Joost den Draaijer hoorde de hitparade tijdens een studiereis in de VS en besloot dat Nederland ook zo’n lijst nodig had. Eenmaal terug in Nederland, wist hij de directie van zeezender Veronica hiervan te overtuigen. 

Vroeger singleverkopen, nu downloads

In eerste instantie werd de hitparade samengesteld aan de hand van singleverkopen, die bij de start in 1965 nog een betrouwbaar beeld gaven van de populariteit van hits in de leeftijdsgroep 13 tot 35 jaar. Later kwamen daar ook verkoopcijfers van cd’s, downloads, sociale media en streaminggegevens bij.  

Overigens was de Top 40 niet de eerste Nederlandse hitparade. Voor 1965 stelden onder meer tijdschrift Elsevier en het radioprogramma Tijd voor Teenagers hitlijsten samen.

De langst genoteerde hit werd vrij recent uitgebracht: Happy van Pharrel Williams prijkte in totaal 49 weken in de top 10 van de lijst. Ed Sheeran met Shape of You en Luis Fonsi ft. Daddy Yankee met Despacito stonden het langst op nummer één: ieder maar liefst 15 weken. BZN en Madonna scoorden de meeste hits: allebei 55 stuks. De meeste nummer 1-hits staan op naam van The Beatles, met 16 noteringen. 

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, in het jaar 1965, zond Radio Veronica de allereerste Top 40 uit. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1