Binnenland
NOS

Preken en bobsleeën: Kerst met de Blokhuisjes

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Preken en bobsleeën: Kerst met de Blokhuisjes

Ze zijn nu ‘popprofessor’, staatssecretaris van Volksgezondheid voor de ChristenUnie en dominee, maar zet ze in één ruimte en het is alsof ze teruggaan naar hun kindertijd. Leo, Paul en Fred Blokhuis grinniken, plagen elkaar en halen anekdotes op. NOS Met het Oog op Morgen spreekt tijdens de feestdagen elke dag met een bekende familie. Vandaag is het de beurt aan de Blokhuisjes, althans: aan drie van de acht.

Kerst bij de Blokhuisjes was druk, chaotisch en stond vooral in het teken van het geloof. Vader Bert was dominee en dus gingen ze op Eerste en Tweede Kerstdag meerdere keren naar de kerk. “Hij noemde de feestdagen altijd de Tiendaagse Veldtocht”, vertelt staatssecretaris Paul Blokhuis in NOS Met het Oog op Morgen. “Elke gelegenheid werd aangegrepen om naar de kerk te gaan en hij werd geacht om voor elke dienst een nieuwe preek te hebben.”

Achteraf vinden de broers het een wonder dat hun vader zich kon concentreren thuis. “We braken bijna het huis af. We hadden van die kleine matrasjes waarmee we als bobslee naar beneden denderden. Pa zat dan gewoon in de aanpalende kamer zijn preken te schrijven,” aldus Paul.

Thuis waren de Blokhuisjes met acht kinderen: drie meisjes en vijf jongens. Dominee Fred en staatsecretaris Fred zijn tweeling. Leo is slechts twee jaar ouder. “Wij zijn met z’n drieën de lawaaischoppers van het gezin, we vormden een kluitje”, zegt Leo.

Het was aan de eettafel altijd lawaaierig. Soms betekende dat knokken voor aandacht. Vooral Leo kan daar over mee praten. “Dat was gewoon een blok die twee”, vervolgt Leo terwijl hij op zijn broers wijst. “Die maakten hetzelfde mee. En maakten dus behoorlijk wat lawaai. Ik kwam daar niet altijd tussen.” Fred vult hem aan. “Leo zette dan een plaatje op. Dan had hij weer zendtijd.”

Paul wilde van jongs af aan de politiek in en Fred speelde al sinds zijn middelbare schooltijd met het idee om dominee te worden. Als popkenner, politicus en dominee hebben de broers op het eerste gezicht uiteenlopende beroepen gekozen. Maar hun vader wist wel anders. “Hij zei altijd: jullie doen alle drie hetzelfde. Jullie vertellen verhalen alleen alle drie op een andere manier.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie