appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Deze Dag Toen: Twee keer snellen vliegen dan het geluid

ANP
maandag 20 november 2017 | Redactie

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 20 november 1953, vloog een Amerikaanse testpiloot twee keer zo snel als het geluid.

Het is de jaren 50 en de Amerikanen hebben de handen vol aan hun ruimte-aspiraties. Wetenschappers van de National Advisory Committee for Aeronautics (de NACA, de voorloper van de NASA) starten met fantaseren over bemande ruimtevaart. Albert Scott Crossfield behoorde tot de groep testpiloten, een baan die zijn nodige collega's het leven kostte.

Toch ging Crossfield de testvluchten goed af. Zo vloog hij in een X-1-vliegtuig waarvan de cockpitramen volledig bevroren, waarna hij zonder zicht het vaartuig aan de grond wist te krijgen. Op 20 november 1953 schreef hij geschiedenis, door als eerste persoon twee keer zo snel als het geluid te vliegen.

Scott Crossfield 

Zijn leven bleef in het teken staan van het vliegen. Zelfs na zijn pensioen ging hij ermee door, totdat het in 2006 zijn leven kostte. Met zijn eenmotorige vliegtuigje verongelukte hij in de bergen van de staat Atlanta. Een onweersbui werd hem fataal.

Dat was toen, dit is nu.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1