appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

Geneesmiddel taaislijmziekte niet vergoed in basispakket

ANP
dinsdag 10 oktober 2017 | NOS | Redactie

Minister Schippers blijft erbij dat het geneesmiddel Orkambi tegen taaislijmziekte niet wordt opgenomen in het basispakket. Het kabinet werd het eerder al niet met fabrikant Vertex eens over de prijs en ook nieuwe onderhandelingen hebben geen oplossing gebracht. Volgens Schippers is de prijs die Vertex vraagt "onaanvaardbaar hoog in relatie tot de betrekkelijk bescheiden effecten zoals door het Zorginstituut vastgesteld".

Eerdere gesprekken werden inmei al afgebroken, maar daarna begon Schippers nieuwe onderhandelingen. Daarvoor vroeg ze het Zorginstituut of een voorspellende test de 'kosteneffectitviteit' van de behandeling kon verbeteren. Die test zou moeten aangeven bij welke patiƫnten het middel aanslaat en bij welke niet. Maar volgens de minister is zelfs met zo'n test de prijs die Vertex vraagt te hoog.

Jacquelien Noordhoek, directeur van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, is geschokt door het besluit. Ze vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat ze zich beraadt op juridische stappen. 

'Wij zijn enorm aangeslagen en diep teleurgesteld'

Lees verder via NOS.nl.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1