Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Onvoldoende aandacht zelfmoordpreventie in zorgopleidingen

foto: Iris frankhuizen / argos VPROfoto: Iris frankhuizen / argos VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Onvoldoende aandacht zelfmoordpreventie in zorgopleidingen

Hoe is het om als hulpverlener te werken met suïcidale patiënten? Die vraag staat centraal in Argos vandaag. Verder op NPO Radio 1: Eredivisie, De Taalstaat vanaf het congres van Onze Taal, en Radar over hoe je je erfenis regelt.

Onvoldoende aandacht zelfmoordpreventie in zorgopleidingen

Ongeveer de helft van alle patiënten in de geestelijke gezondheidszorg denkt wel eens serieus aan zelfmoord. Hoe praat je als hulpverlener daarover met jouw patiënt? Niet in elke opleiding tot bijvoorbeeld psycholoog, huisarts of verpleegkundige wordt dat standaard behandeld in het lespakket.

"Maak suïcidepreventie structureel onderdeel van de opleiding tot hulpverlener", zeggen initiatiefnemers van een petitie die op 8 oktober zal worden aangeboden aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Een groot aantal hulpverleners, wetenschappers en patiënten onderschrijft die boodschap.

Hoe is het om als hulpverlener te werken met suïcidale patiënten? Hoe is het voor een patiënt als een hulpverlener het gesprek over zelfmoordgedachten mijdt? En waarom heeft suïcidepreventie nog geen structurele plaats in elke opleiding? Is het misschien een onuitgesproken taboe? In Argos om 14.00 uur een gesprek met hulpverleners, patiënten en de opleiders.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Onvergetelijke Luisterlijst: hoogtepunten uit 100 jaar radio, stem nu!

Op 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda de allereerste radio-uitzending verzorgde. Om dit te vieren presenteren NPO Radio 1 en NPO Radio 5 de Onvergetelijke Luisterlijst!

Luisteraars kunnen stemmen op spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De Onvergetelijke Luisterlijst is een selectie van 100 hoogtepunten uit de vaderlandse omroepgeschiedenis: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek. Klik hier om te stemmen!

Op 6 november wordt de Top 10 van de Onvergetelijke Luisterlijst bekendgemaakt op NPO Radio 1 en NPO Radio 5.

En verder...

  • In Radar wordt besproken hoe je je erfenis moet regelen. Waar moet je op letten? Verder: met welke spaarrekening voor kinderen haal je het hoogste rendement? Ook: hoe herstel je van een burn-out? Luister tussen 15.00 en 16.00 uur.
  • De Taalstaat zendt vandaag uit vanaf het congres van Onze Taal in Utrecht:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie