appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Beurzen wereldwijd in het rood, grootste verlies Dow Jones dit jaar

AFP
dinsdag 6 augustus 2019 | NOS | Redactie

De aandelenbeurs in New York is gisteravond fors in het rood geëindigd. Een uur voor sluiting noteerde de belangrijkste graadmeter, de Dow Jones-index, een verlies van maar liefst 3,6 procent. In het laatste uur herstelde de Dow enigszins om te eindigen met een verlies van 2,9 procent (767 punten); het grootste verlies op één dag dit jaar.

Economieredacteur André Meinema over de beurssituatie

De hardste klappen waren voor de aandelen in de banken- en technologiesector. Apple en de Bank of America zagen 5 procent van hun waarde verdampen. Facebook, Netflix en Amazon doken drie procent in het rood.

De beurzen in Europa en Japan schreven ook grote verliezen. De Amsterdamse AEX eindigde 2,4 procent in het rood, de beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen raakten tot 2,5 procent kwijt. De Japanse Topix en Nikkei bereikten het laagste punt sinds januari dit jaar.

De slechte start van deze week volgt op een slecht einde vorige week, toen bijvoorbeeld de AEX al 3,2 procent verloor. De belangrijkste Amsterdamse graadmeter stond twee weken geleden nog op het hoogste punt van dit jaar met 583 punten. Vanmiddag was dat 540 punten, een daling van pakweg 7 procent.

Chinese goederen

Wereldwijd staan de koersen onder druk sinds de Amerikaanse president Donald Trump vorige week aankondigde een nieuwe importheffing te willen invoeren van 10 procent op 300 miljard dollar aan Chinese goederen.

Sjoerd den Daas over de devaluatie

Vandaag kwamen de tegenmaatregelen van China. Het land liet de waarde van de eigen munt zakken naar het laagste niveau in elf jaar en schortte de inkoop van Amerikaanse landbouwproducten op. China is één van de grootste importeurs van bijvoorbeeld Amerikaanse sojabonen.

Door de escalatie van vandaag in de handelsoorlog vluchtten beleggers van aandelen naar relatief veiligere beleggingen als staatsobligaties en goud. De prijs van het edelmetaal steeg in de afgelopen dagen al met 3 procent.

China en de Verenigde Staten zijn nu al meer dan een jaar verwikkeld in een handelsoorlog. Over en weer hebben de landen elkaar importheffingen opgelegd.

Correspondent Sjoerd den Daas over de gevolgen van de devaluatie van de Chinese munt

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1