appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Mosterd op je enkel tegen blessures, werkt dat?

Stock
donderdag 8 november 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Last van een enkelblessure? Smeer er mosterd op! Dat is in ieder geval wat Vitesse-speler Bryan Linssen deed. Een likje mosterd op zijn enkel werkte als een wonder tegen zijn blessure. 'Dinsdag lag ik nog op de bank en woensdag kon ik weer voetballen!' Heeft hij een wondermiddel ontdekt? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie.

Bij mosterdfabrikant Kühne hebben ze in elk geval geen idee van de extra kwaliteiten van hun gele goedje. Bij de klantenservice klinkt het: “Ik heb geen idee. Wij vinden dat mosterd is om je bitterbal een beetje smakelijk te maken, maar om het nou op je enkel te smeren..."

Feit of Fictie: mosterd op je enkel tegen blessures, werkt dat?

'Geen enkel wetenschappelijk bewijs'

Voor zo’n enkelblessure ga je normaal gesproken natuurlijk niet langs een mosterdfabrikant. Daar is de fysiotherapeut voor. De broer van oud-Heerenveen-spits Reza, Mehdi Ghoochannejhad is sportfysiotherapeut. Hij ziet geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de helende krachten van mosterd. "In de zorg passen we handelingen toe die op wetenschap zijn gebaseerd. Het is mij niet bekend dat mosterd het herstel bevordert."

Ook bij een academisch specialist op het gebied van enkels is de behandelwijze met mosterd onbekend. Nienke Willigenburg is senior researcher bij de afdeling orthopedie in het OLVG Ziekenhuis. "Als onderzoeker ben ik bij dit soort berichten altijd geneigd even op te zoeken wat erover onderzocht is. Er is inderdaad geen enkel wetenschappelijk bewijs."

100 voetballers

Willigenburg vertelt dat ze geen aanleiding ziet om verder onderzoek te doen, want op één geval kan je dat in ieder geval niet baseren. Als je het toch wilt onderzoeken, heb je in ieder geval 100 voetballers nodig, vertelt ze. "Waarvan vijftig met mosterd en vijftig met een ander geel goedje op hun enkel, waarvan ze niet weten dat het geen mosterd is. Pas als je dan ziet dat de ene groep minder last heeft van de enkels dan de ander, zou je kunnen denken dat het werkt."

Het is duidelijk: er is geen enkele reden om aan te nemen dat mosterd enkelblessures verhelpt. Daarom beoordelen we het verhaal van Vitesse-speler Linssen, natuurlijk totdat er tegenbewijs komt, als fictie.

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1