Binnenland
KRO-NCRV

Begrip, maar ook verdriet voor extra veiligheidsmaatregelen bij Nationale Dodenherdenking

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Begrip, maar ook verdriet voor extra veiligheidsmaatregelen bij Nationale Dodenherdenking

Bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zijn een stuk minder mensen welkom op de Dam in Amsterdam en alle bezoekers worden gefouilleerd. Burgemeester Halsema spreekt van verhoogde spanning in de maatschappij en een grote actiebereidheid als aanleiding. De politie en NCTV heeft meerdere aanwijzingen van protesten ontvangen. "Wanneer je ervoor kiest om dit moment te gaan protesteren, zal polarisatie en onbegrip alleen maar groter worden", zegt journalist Natascha van Weezel in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Cabaretier Dolf Jansen wordt binnen zijn vak vaak als activistisch gezien, maar protest op 4 mei om 20:00 uur kan hij zich niet in vinden. "Ik vind alles dat hedendaags gebeurt vreselijk en dat daar aandacht voor moet zijn daaraantoe. Maar dit is geen enkele plek voor protest of verstoring in die zin", zegt Jansen. "Met meer beveiliging, suggereer je toch een soort angst voor agressie en dat is triest", zegt onderzoeksjournalist Hansje van de Beek. "Dat moet je niet willen." Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid, herkent de spanning rondom de kwestie. "Organisaties waar ik mij aan verwant voel, zijn zich buitengewoon bewust dat de spanning hoog ligt", zegt Hamburger.

Herdenken en verzoenen

"-Dat gaat niet samen", zegt luisteraar Roosmary. "Het is triest dat er extra beveiliging noodzakelijk is, protest is echter logisch. Van de duizenden gestorven kinderen in de Gaza strook wordt ik bedroefd." Maar ze heeft geen behoefte de herdenking te verstoren. "In mijn hart laat ik het horen", vertelt ze. "Het is nogal wat dat we met z'n allen twee minuten stil zijn", zegt Jansen. "Ik vind dat heel sterk." Maar dat herdenken gaat al jaren lang niet zonder slag of stoot, vertelt Van de Beek. "Er is steeds een boel herrie rondom de twee minuten stilte." Journalist Van Weezel

Hedendaags

"4 mei zal nooit meer hetzelfde zijn", zegt luisteraar Roosmary. Jansen benoemt dat de herdenking tegenwoordig een stuk breder is. "Ik vind dat mooi." De hedendaagse problematiek gaat niet ongemerkt voorbij en al lijkt tijdens de herdenking de focus op de Tweede Wereldoorlog te liggen, is dat niet het enige waar men aan denkt. "Ik herken dat oudere mensen alleen aan de Tweede Wereldoorlogdenken, maar ik zou ook aan de oorlog van nu en de mensen die nu sterven denken", zegt Van de Beek. Hamburger vindt dat 4 mei een beetje een heilig karakter heeft. "Daar moet je voorzichtig mee omgaan", zegt hij. "Herdenken is ook een levende activiteit en als je de doden van weleer herdenkt, is het naar mijn idee niet ongepast om aan hedendaagse oorlogen aandacht te besteden."

Respect

Leonard Ornstein, oud-lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, is bezorgd dat mensen worden afgeschrikt door de maatregelen. "Ik begrijp heel goed dat ze tienduizend mensen minder laten komen en de politie de ruimte geven, maar het is belangrijk dat we ons niet uit het veld laten slaan door een paar demonstranten", zegt Ornstein. "Het wordt nu allemaal omgedraaid, het gaat juist erom dat we dit blijven herdenken!" Jansen vult aan dat het respect belangrijk is. "Het gevoel van onrecht is volkomen belangrijk, maar als het je lukt om ook nog te denken aan een ander. Dat zou mooi zijn."

"364 dagen per jaar heb ik de tijd om over alle andere slachtoffers te denken. Maar deze twee minuten is voor mij het moment om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken", zegt Ornstein.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie