Binnenland
MAX

Hoe ook mannen last kunnen houden na de bevalling: 'Ik heb hulp moeten zoeken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ook mannen last kunnen houden na de bevalling: 'Ik heb hulp moeten zoeken'

Bij bevallingen gaat de aandacht en zorg natuurlijk naar moeder en kind. Helemaal als er complicaties optreden. Maar vaders zouden in deze gevallen ook meer aandacht moeten krijgen, vertelt Ivo van Gool, initiatiefnemer van Vader-verhalen in Villa VdB. Zelf maakte hij een heftige bevalling mee waar hij mentale klachten aan over hield.

Video niet beschikbaar

De zwangerschap en bevalling zelf verliepen heel goed, vertelt Van Gool. Alleen bij de nageboorte ging het mis. De baarmoeder van zijn vrouw kwam omgeklapt naar buiten. "De gynaecologen en het hele medische team hadden dit nog nooit meegemaakt. Er was onrust en paniek." Er werden allerlei hulptroepen bijgehaald en uiteindelijk moest zijn vrouw naar de operatiekamer. "Op dat moment keken mijn vrouw en ik elkaar in de ogen en zagen we: we zien elkaar nooit meer terug. Dat was heel heftig."

Therapie

"Mijn vrouw werd weggereden naar de OK, iedereen erachter aan en ik stond daar maar met mijn dochter in de kamer. Helemaal alleen. Dat was wel het aller heftigst." Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, maar deze ervaring hebben Van Gool en zijn vrouw met zich meegedragen. Een paar jaar later kwam Ivo erachter dat hij hulp nodig had. "We gingen er in gesprek over met elkaar en elke keer raakte het ons. We kwamen erachter dat we het niet goed hadden verwerkt." En dus gingen hij en zijn vrouw in therapie.

Machteloosheid

Linda van der Tuin-Zwinkels, GZ-psycholoog en gespecialiseerd in psychische klachten rondom zwangerschappen, ziet veel mannen die klachten overhouden na zo’n ervaring zoals stress, spanning, herbelevingen of nachtmerries. "Omdat mannen fysiek niks kunnen bijdragen aan de bevalling, voelen ze zich ontzettend machteloos als er dan ook nog complicaties optreden, kan dat heel traumatisch zijn voor mannen."

Bewustzijn

Dat het uiteindelijk vooral ingrijpend is voor de vrouw, zijn beide het over eens. Maar er zou meer bewustzijn moeten komen voor de positie van de man bij een ingrijpende gebeurtenis als een bevalling. Van Gool richtte een speciaal platform op. "Ik krijg zoveel reacties. Van mannen, maar ook van vrouwen die nu doorhebben wat hun mannen hebben meegemaakt. Of van mensen uit de zorg die zeggen: 'Ik zou meer aandacht moeten geven aan de man.' Het lijkt alsof er een beweging op gang komt voor bewustzijn voor de man: de man doet er ook toe."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie