Binnenland
NOSNTR

Stichting doet aangifte tegen Staat om Middel X: 'Het is geen humaan middel'

foto: Robin Utrecht
  1. Nieuwschevron right
  2. Stichting doet aangifte tegen Staat om Middel X: 'Het is geen humaan middel'

Stichting Ximena's Vlinder gaat deze week aangifte doen tegen de Staat. De stichting wil op die manier het zelfdodingspoeder 'Middel X' proberen te verbieden. Voorzitter van de stichting Randy Knol vindt dat de overheid verantwoordelijk is voor de gevolgen van het middel.

Stichting gaat aangifte doen tegen Staat, om 'Middel X' te verbieden

"Sinds het overlijden van Ximena, zo’n zes jaar geleden, zijn we al bezig om dit middel verboden te krijgen", vertelt Randy Knol, voorzitter van de stichting Ximena’s Vlinder. Zijn 19-jarige dochter Ximena kwam in 2018 om het leven nadat ze het zelfdodingspoeder had gebruikt. "Wij vinden dat het een inhumaan middel is. Het is niet het middel dat de mensen beloofd wordt", zegt Knol in Nieuws en Co.

Ontheffing

Knol en zijn stichting willen dat Middel X in een ontheffingsstelsel komt. "Die kan je dan alleen nog maar kopen als je ontheffing of een vergunning hebt om het middel te gebruiken. Dat is noodzakelijk, want er zijn bepaalde industrieën die het middel nodig hebben. Met een volledig verbod ga je economische schade creëren en bepaalde dingen onmogelijk maken."

Wanneer mensen of bedrijven duidelijk kunnen aantonen waar ze het middel voor nodig hebben, zouden ze een ontheffing kunnen krijgen. "Heb je dat niet? Dan kan het niet aan je verkocht worden en kan je het ook niet importeren."

Inhumaan middel

"Als jij wilt sterven, wil je sterven op een rustige en vredige manier. Niet in stuiptrekkingen, brakend en met diarree. Het is een pijnlijke dood, dat is meermaals bewezen", zegt Knol. "Ook het verhaal van: in twintig minuten ben je weg, is absoluut niet waar." Knol heeft meldingen binnengekregen van mensen die er dagen over deden om te sterven na het innemen van Middel X.

Belangrijke drempel

"Als Ximena niet aan het middel had kunnen komen, had ze nog geleefd", vertelt Knol. "We wisten dat ze heel veel last had van haar PTSS en haar herbelevingen. We hebben ook wel eens gevraagd of ze erover nadacht. Toen zei: ik ga het niet doen, want ik durf niet. Ik ben bang dat ik pijn krijg en ga lijden, ik doe het niet. Als je dan iemand ziet op tv die zegt dat het snel en pijnloos is, haal je een belangrijke drempel weg."

Volgens Knol is het niet lijden bij zelfdoding een belangrijke drempel voor mensen. "Bij dit middel is dat zeer zeker niet gezegd. Wij zijn als stichting geen tegenstanders van euthanasie of een voltooid leven en een waardig einde, we zijn er voorstander van, maar op een verantwoordelijke, zorgvuldige en pijnloze manier."

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie