Binnenland
NOSNTR

Thuis wonen op je 25ste: De uitdagingen van de huidige woningmarkt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thuis wonen op je 25ste: De uitdagingen van de huidige woningmarkt

Michella Dorenbos, 25 jaar, werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg, bevindt zich nog steeds - uit noodzaak - in het ouderlijk huis in Diemen. Dit is een groeiend fenomeen onder jongvolwassenen, zoals blijkt uit onderzoek van de Rabobank, en wordt voornamelijk veroorzaakt door de situatie op de woningmarkt. Verslaggever Jeroen Schutijser ging op bezoek bij Michella, die gemengde gevoelens heeft over haar situatie.

Video niet beschikbaar

"Financieel gezien is het wel prettig; ik kan sparen en met vakantie gaan", legt Michella uit. "Maar qua vrijheid zou een eigen woning wel fijn zijn. Geen huur- en boodschappenkosten, maar ik merk dat mijn moeder zich nog steeds zorgen maakt als ik laat thuis kom. Het voelt een beetje vreemd op deze leeftijd."

Verlangen naar vrijheid

De studie kon Michella zonder schulden betalen door te sparen terwijl ze thuis woonde. Ze liep stages en behoorde tot de top 100 van de wachtlijst voor woningen, maar het vinden van een eigen woning blijft een uitdaging. Een particuliere woning kan ze niet bekostigen. "Ik heb een goede band met mijn ouders, maar het zou wel fijn zijn om meer vrijheid te hebben", geeft Michella aan. "Ik heb te veel spullen en wil zelf kunnen bepalen wat ik eet. Gelukkig kan ik vaker op vakantie gaan omdat ik goed verdien en dit geld niet hoef uit te geven."

Hoewel Michella's vrienden het wel prima vinden dat ze nog thuis woont, heeft zij zelf de wens om op haar dertigste niet meer bij haar ouders te wonen. "Mijn ouders nemen veel taken over, en mijn partner komt niet vaak langs omdat mijn ouders altijd thuis zijn", voegt ze toe.

Michella's vader deelt haar zorgen. "Het is jammer dat ze haar vleugels niet kan uitslaan", merkt hij op. "Ik maak me zorgen om de generatie die moeite heeft om een woning te vinden. Veel woningen gaan naar expats en vluchtelingen, wat voor polarisatie kan zorgen."

Krappe woningmarkt audio

NPO Radio 1 Laat je stem horen

Kom langs bij onze live-uitzendingen; de toegang is gratis. Voor de locatie in Sittard graag aanmelden. Dat kan via onderstaande knop.

09.30-12.00 uur Zaantheater: Nicolaasstraat 3, Zaandam

12.00-16.00 uur Toon Hermans Theater: Monseigneur Claessensstraat 2, Sittard

Meld je hier aan voor Sittard

18.30-20.30 uur Café De Hip: Brink 21, Deventer

Ster advertentie
Ster advertentie