Binnenland
NOS

Nederlandse steden gaan de hoogte in: oplossing voor woningnood?

foto: De Zalmhaventoren (AM)foto: De Zalmhaventoren (AM)
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse steden gaan de hoogte in: oplossing voor woningnood?

In Rotterdam wordt vandaag de eerste paal van de Zalmhaventoren in de grond geslagen. Met 215 meter en 55 verdiepingen moet het de hoogste woontoren van Nederland worden. Rotterdam is niet de enige stad die voor hoogte kiest: ook in Den Haag, Utrecht en Amsterdam staan plannen voor wolkenkrabbers in de steigers.

Of het de woningnood zal oplossen, durft planoloog Jeroen Niemans niet te zeggen. "Het is één van de oplossingen. Deze toren krijgt 485 woningen, dus dat schiet wel lekker op."

Nederlandse steden gaan de hoogte in: oplossing voor woningnood?

Zulke torens kennen echter meestal hetzelfde type woningen: appartementen en dure penthouses, waarmee alleen starters en het duurdere segment worden bediend. "Zo'n toren bouwen is immers duur, dus zitten er dure woningen in." Toch ziet Niemans genoeg mogelijkheden: "Zo wordt er ook gekeken naar woontorens met gezinswoningen er in."

De bouwplannen voor Den Haag (WAX ARCHITECTURAL VISUALIZATIONS)

Hoogbouw is bovendien duurzamer dan rijtjeshuizen, vult de planoloog de voordelen aan. "Men is minder snel geneigd een woning voor de deur te zetten. De torens worden meestal dichtbij een station gebouwd." Daarnaast bespaart één toren met 485 woningen veel meer ruimte dan een wijk vol rijtjeshuizen.

Als nadelen worden de schaduwwerking, uitzichtbelemmering voor omwonenden en gecreëerde 'valwind' dikwijls genoemd. Dat laatste is eenvoudig te voorkomen, volgens Niemans. "Wanneer je meerdere torens bij elkaar zet, heb je daar minder last van."

In Utrecht moet een 'Healthy Urban Quarter' verrijzen (CU2030)

Ster advertentie
Ster advertentie