Binnenland
NOS

'Charleston is een spookstad geworden'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Charleston is een spookstad geworden'

Op steeds meer plaatsen aan de oostkust van de Verenigde Staten worden maatregelen genomen vanwege de orkaan Florence. Die komt waarschijnlijk donderdagnacht of vrijdagochtend aan land.

De orkaan wordt naar verwachting een van de meest verwoestende die de oostkust van de VS de afgelopen decennia heeft getroffen. Florence is een orkaan van de op een na zwaarste categorie en haalt windsnelheden tot 225 kilometer per uur.

Charleston is een spookstad geworden, er is niemand meer", vertelt Hugo Heule in het NOS Radio 1 Journaal. Hij heeft een ijssalon in de stad. "Ik blijf want ik ben bang dat ik anders niet terug kan komen. Het water kan best een week blijven staan. Als je huis in een vloedzone ligt, kun je niet meer terug."

Evacuatiebevel

Meer dan een miljoen inwoners uit de kustgebieden hebben een evacuatiebevel gekregen, al heeft niet iedereen daar gehoor aan gegeven. Universiteiten en andere scholen zijn dicht en fabrieken liggen stil.

Onder meer vliegtuigbouwer Boeing en autofabrikant Volvo hebben fabrieken in het gebied gesloten. Om het vertrek van de inwoners zo snel mogelijk te laten verlopen, mogen veel snelwegen gebruikt worden in één richting: weg van de kust.

Amerikanen bereiden zich voor op 'monsterorkaan' Florence

Ster advertentie
Ster advertentie