Binnenland
KRO-NCRV

Gaan we terug naar de tijd van rangen en standen? 'We zijn beetje terug bij af'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaan we terug naar de tijd van rangen en standen? 'We zijn beetje terug bij af'

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ontmoeten arm en rijk elkaar steeds minder. Het doet podcastmaker Maartje Duin een beetje denken aan de tijd van haar overgrootmoeder toen de 'rangen en standen' nog aan de orde van de dag waren. "Sinds het failliet van de verzorgingsstaat zijn we weer een beetje terug bij af", vertelt ze bij Spraakmakers.

Stand.nl: We doen te weinig om de kloof tussen arm en rijk te overbruggen

Standsverschil

In haar podcast Mina & Mevrouw blikt Duin terug op de periode dat haar overgrootmoeder nog dienstbodes in huis had. "In het begin van de twintigste eeuw was het standsverschil groot. Iedereen zat een beetje vast in de eigen rang of stand", legt Duin uit. "Dat veranderde door de eeuw heen, zeker na de Tweede Wereldoorlog." Toch ziet ze dat klassenverschil nu terugkeren. "Maar anders dan vroeger. Nu praten we vooral niet met elkaar. Dat deed mijn overgrootmoeder wel. Die had veel contact met arbeidersgezinnen. Deze mensen nam zij aan en woonden ook bij haar in huis. Er was weinig oog voor de realiteit van armoede, maar wel veel persoonlijk contact."

Dienstplicht

Aan met name dat laatste ontbreekt het dus in deze tijd volgens het SCP. Volgens luisteraar Jan-Erik Rozendaal zou de dienstplicht hier een uitkomst in kunnen bieden. "In dienst werd je op basis van een nummer opgeroepen en moest je het daarna samen doen", vertelt Rozendaal. "Dat heeft mij in het leven veel gebracht. Ik leerde andere belevingswerelden kennen, andere bubbels."

En het is precies die bubbel die het contact tussen de verschillende lagen moeilijk maakt. "De samenleving kan als geheel de kloof niet dichten, dat moet individueel gebeuren", stelt ervaringsdeskundige op het gebied van armoede, Stella de Swart. "Je moet klein beginnen, oog voor elkaar hebben. Dan spreidt die vlek zich vanzelf uit." Volgens Swart moeten we dan ook niet te lang in clichés blijven hangen door het alsmaar over kloven te hebben. "Een kloof die zit tussen je tenen."

Stratenmaker en internist

Toch kan ook de overheid genoeg doen om verschillende groepen dicht bij elkaar te brengen, ziet econoom Nic Vrieselaar. "De ongelijkheid zit ‘m vooral in hoe we wonen", stelt hij. "Er is beleidsmatig voor gekozen om de sociale huur voor mensen met een kleine beurs te maken en niet voor een bredere groep. Tegelijkertijd zijn kopers echt mensen met geld geworden, die weer in hun eigen wijk gaan wonen. Daardoor zie je in die buurten op het schoolplein steeds meer Anne-Fleur’s en minder Wesley’s."

Tot slot heeft luisteraar Theo Vogel nog wel een goede tip om in het dagelijks leven van allerlei mensen tegen te komen: "Neem een hond en ga daar eens lekker mee wandelen. Dan kom je veel mensen tegen. In mijn vriendenkring zit daardoor bijvoorbeeld een stratenmaker, maar ook een internist."

Gerelateerde podcast

Mina & Mevrouw

Mina & Mevrouw

In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.

Ster advertentie
Ster advertentie