Binnenland
NOS

Eerste zitting dubbele moord Weiteveen, wat gebeurde er ook alweer?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste zitting dubbele moord Weiteveen, wat gebeurde er ook alweer?

Vandaag was de eerste openbare zitting in de rechtszaak tegen Richard K., de man die terecht staat voor de moord op het echtpaar Sam en Ineke in het Drentse dorp Weiteveen. NOS Met het Oog op Morgen beschouwde voor met journalist Jan Westera van Dagblad van het Noorden. Hij schreef veel over de zaak.

Video niet beschikbaar

"Op die 16 januari kwam de verdachte naar het huis van Sam en Ineke. In hun straat kwam hij Ineke tegen. Hij blokkeerde haar auto met zijn auto en schoot haar dood. Daarna ging hij naar het huis, waar Sam nog was met hun zoontje van twaalf, en toen heeft hij ook de echtgenoot vermoord", vertelt Westera.

Langlopend conflict

"Sinds de overdacht van het huis vonden Sam en Ineke allerlei in hun ogen verborgen gebreken. Daar kwam al vrij snel een geschil over. Ze hebben het aangekaart via een rechtsbijstandsverzekering. Maar dat leidde uiteindelijk tot meer gedoe en geruzie met als grootste drama natuurlijk die 16 januari."

"Na de dubbele moord zette de verdachte een video online en wat opviel is dat heel veel mensen hem steunden. Niet alleen dorpelingen, maar mensen uit heel Nederland. In de video zegt hij dat hij het recht in eigen hand heeft genomen, omdat hij werd getreiterd en bedreigd door degenen die hij net had vermoord. Hij kreeg toen heel veel steun en dat vond ik wel bizar eerlijk gezegd", aldus Westera.

'Akelig over hen gesproken'

"Ik heb met de bewoners van de straat gesproken en die waren wel te spreken over hoe Sam en Ineke inburgerden in Weiteveen. Maar door dat geschil met de verkoop van het huis werd akelig gesproken over hen in de rest van het dorp en dat hielp hun niet echt bij de inburgering."

"Morgen komt de verdachte voor het eerst voor de rechter en gaat hij een verklaring afleggen. Verder zal er iets verteld worden over de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie", zegt Westera.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie