Binnenland
NOS

Commissaris van de Koning in Groningen na gasbesluit Eerste Kamer: 'Mensen zijn geschrokken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commissaris van de Koning in Groningen na gasbesluit Eerste Kamer: 'Mensen zijn geschrokken'

De Eerste Kamer stelt een definitief besluit over de gaswinning in Groningen uit. Eerst moet er meer informatie komen over de leveringszekerheid. De VVD-fractie in de Eerste Kamer gooide een steen in de vijver met die stelling. Dat debat in de Eerste Kamer werd ook gevolgd in de provincie Groningen.

"Mensen zijn geschrokken, verbijsterd, woedend of erger nog cynisch", zegt de commissaris van de Koning in Groningen, Rene Paas, in NOS Met het Oog op Morgen. "Net als begin januari, toen vroor het een paar nachten en meteen gingen de twee gasputten weer open op de waakvlam. En dat gaf echt een golf van ontzetting hier. Er is ons beloofd dat die putten dichtgaan. Maar er hoeft maar iets te gebeuren, de gasbuffers waren enorm goed gevuld, en ze gaan weer open voor het geval dat. En dat is het belang van een wet die het einde van de gaswinning definitief regelt."

Leveringszekerheid

De Eerste Kamer kent ook de beloften die zijn gedaan aan Groningen, aldus Paas. "Ook weten ze dat Groningers bepaald geen goed gevoel krijgen van uitstel. Zeker niet als dat geserveerd wordt met het woord leveringszekerheid. Dat woord heb ik ooit geleegd van minister Kamp. Dat betekende altijd dat gaswinning belangrijker was dan Groningers en dat is in de afgelopen decennia meestal het excuus geweest om gewoon door te winnen. En het koste echt heel veel."

"De woorden van premier Rutte, die nog steeds premier is, waren minder dan een jaar geleden", gaat Paas verder. "En we zijn één lente verder en de Tweede Kamer heeft de grootst mogelijke steun voor dit wetsvoorstel geuit. Ook heeft de Tweede Kamer gezegd dat er zo snel mogelijk een overleg moest plaatsvinden met de Eerste Kamer of je dat de komende maanden nog kunt regelen. En als je dan vraagt om uitstel met een beroep op de leveringszekerheid, dan slaat bij ons de twijfel en ook de wanhoop toe."

'Niet lelijk bedoeld'

Zelf heeft Paas ook de telefoon gepakt om zijn contacten in Den Haag te bellen. "Dan krijg ik een heleboel verhalen van mensen die zeggen dat het allemaal niet zo lelijk bedoeld is. Maar je kunt het maar op één manier bewijzen, namelijk door ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk deze wet in het staatsblad krijgt. Daar rekent iedereen op. De titel van het parlementaire enquête rapport was 'Groningers boven gas'. Voor de verandering. Want dat was altijd andersom geweest. Op het moment dat je zegt dat je nog even goed moet kijken naar het stoppen met winnen in Groningen vanwege de leveringszekerheid, dan weten ontzettend veel Groningers wel hoe laat het is."

"Ik hoop dat dit goed afloopt", besluit Paas. "En ik hoop dat de bezweringsformules die ik telefonisch heb getankt, niet zo'n vaart zal lopen en dat iedereen er wel op uit is om na het krijgen van de antwoorden op de aanvullende vragen, de wet gewoon met spoed te behandelen. Ik hoop dat de Eerste Kamer dat ook laat zien, want het belang in Groningen en daarmee dus ook in Nederland is enorm."

Eerste Kamer stelt definitief besluit over gaswinning Groningen uit

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie