Binnenland
WNL

Rechtsgeleerde verbijsterd over besluit Howick en Lili: ‘We negeren het oordeel van de rechterlijke macht’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtsgeleerde verbijsterd over besluit Howick en Lili: ‘We negeren het oordeel van de rechterlijke macht’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian noemt de beslissing van staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) dat Howick en Lili mogen blijven ‘verbijsterend’. Ellian spreekt in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1 van ‘een heel lelijke voorstelling van de politiek’.

“Ik ben heel blij voor de kinderen, dat staat voorop. Maar daar gaat het niet om, we praten hier over de rechtsorde en politieke handelingen die effect hebben op beleid” zegt Ellian.

De in Armenië geboren kinderen mogen blijven omdat er ‘actuele ontwikkelingen’ in de zaak zijn, is te lezen in een verklaring van het ministerie. “Deze hebben ertoe geleid dat het welzijn en de veiligheid van Howick en Lili niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd.”

“Armenië is een veilig land”, reageert Ellian. “De laatste keer dat ik keek was er geen staatsgreep en werden er geen massa-executies gepleegd.”

'Aantasting van rechtsorde'

Om tot dit besluit te komen heeft staatssecretaris Harbers gebruik gemaakt van zijn discretionaire bevoegdheid om van regels af te kunnen wijken. Dit tast de rechtsorde aan, zegt Ellian. “De rechterlijke macht geeft een oordeel, maar blijkbaar leggen we dat nu ineens naast ons neer.”

De rechtsgeleerde spreekt van een campagne in de media. “Ga niet meer naar de rechter of ambtenaren, maar naar Pauw of andere televisieprogramma’s.”

Ellian pleit voor een verandering in ons asielsysteem. “Je kunt nu oneindig procederen en een kort geding aanspannen. Dat moet ingeperkt worden, daar ligt een taak van de wetgevers.”

Ster advertentie
Ster advertentie