appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Humberto
STER Advertentie

Lijken je tuinplanten dood door de droogte? Gooi ze nog niet weg

NOS/JEROEN SCHUTIJSER
donderdag 30 augustus 2018 | NOS | Redactie

De tuinbranche haalt opgelucht adem. Tijdens de hittegolf van deze zomer zagen tuincentra en hoveniers de klandizie inzakken met wel 50 procent. Nu is het volgens hen tijd voor consumenten om de schade in de tuin op te nemen en - eventueel - dode planten en struiken te vervangen. "We zien duidelijk de verkopen weer aantrekken", zegt Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland.

Wieger Wamelink:Gooi planten en struiken nog niet weg

Ecoloog Wieger Wamelink van de Wageningen Universiteit is niet echt pessimistisch. In het NOS Radio 1 Journaal zegt hij: "Wat ik zie is dat het ontzettend meevalt met wat er aan planten en struiken is doodgegaan in de tuinen. Ik denk dat het meevalt. Al zijn er natuurlijk wel bomen die er erg last van hebben gehad, van die enorme droogte."

Volgens Wamelink denken mensen te snel: 'o, die struik is dood, weg ermee'. "Maar ik garandeer je, de meeste struiken lopen straks als het gaat regenen gewoon weer uit. Al kan het in het ergste geval best een half jaar duren voordat bijvoorbeeld een bruin geworden buxus er weer mooi uitziet." Verslaggever Jeroen Schutijser sprak met hem: 

Tijdens de hittegolf verkochten tuincentra vooral parasols, barbecues en zwembaden. "De verkoop van vaste planten en struiken kreeg toen een behoorlijke knauw, met een omzetdaling van 25, 30 procent", zegt een woordvoerder van tuincentrum Intratuin. "Nu het koeler is geworden, verwachten we een inhaalslag."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1