appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Deze Dag Toen: laatste Lelijke Eend rolt van de band

EPA
vrijdag 27 juli 2018 | NOS | Redactie

Volgens sommigen een schoonheid, voor anderen een gruwel. Maar voor bijna iedereen een icoon van de Franse auto-industrie: de 2CV, beter bekend als de Lelijke Eend van Citroën.

Op deze dag in 1990 rolt het laatste exemplaar van de band in de Citroën-fabriek in Portugal. Het verhaal van de 2CV begint in 1935. Dan besluit de leiding van Citroën dat er een nieuw model moest komen dat geschikt zou zijn voor het Franse platteland. Betaalbaar, betrouwbaar en ruimte voor een zak aardappelen of een vat wijn. 

Boeren moesten er hun spullen mee naar de markt kunnen brengen. Maar de auto moest ook geschikt zijn om mee naar de kerk te gaan. Ook genoeg ruimte voor de zondagse hoed dus. De serieproductie van de 2CV begon in 1949. 

Er werden meer dan vijf miljoen exemplaren gebouwd en de auto werd een groot succes. Nog steeds rijden er veel 2CV’s rond. Het oldtimerbezit is het hoogst in de gemeenten Terschelling en Laren met gemiddeld 31 en 28 auto's per duizend inwoners. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1