Binnenland
NOS

Vandaag herdacht: de 20 verzetsstrijders die in 1943 werden gedood

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag herdacht: de 20 verzetsstrijders die in 1943 werden gedood

Het is 20 juli. In 1943 werden op deze datum twintig Nederlandse verzetsstrijders door Duitsers gefusilleerd op de Leusderheide. Ze waren allemaal lid van de inlichtingendienst en worden vandaag, 75 jaar later, voor het eerst herdacht op de plek die nu 'grafkuil 23' heet.

Bij de herdenking zijn ruim honderd nabestaanden aanwezig, onder wie Joan van Dijk-Sturm. Haar vader was een van de verzetsstrijders. Zelf was ze toen nog maar 4 jaar, toch maakte die tijd al grote indruk op haar. "Ik heb een herinnering aan de dag dat we bericht kregen dat ze gefusilleerd waren. Dat is een beeld wat ik nog steeds voor ogen heb. Die droevige, volwassen mensen, radeloos. Dat hakte erin."

De mannen hoorden bij een speciale verzetsgroep, vertelt Edie Brouwer, vrijwilliger bij kamp Amersfoort en organisator van deze herdenking. De groep spioneerde en verzamelde informatie voor de Engelsen, zodat zij Duitsland konden bombarderen. De groep was erg succesvol bij het doorsluizen van informatie. Maar ze werden van binnenuit verraden.

Toen de verzetsgroep hier achter kwam, besloten ze de infiltrant te vermoorden. Maar ze maakten een fatale fout. Toen de Duitsers het lijk aantroffen, vonden ze ook nog een notitieboekje in zijn jas. En daarin stonden alle namen en afspraken van de verzetsgroep. Binnen 24 uur werden de leden opgepakt. De jongste was 20 jaar, de oudste was 35.

Nu, 75 jaar later, komen nabestaanden voor het eerst samen bij Kamp Amersfoort. De herdenking zal om 14.00 uur zijn: hetzelfde tijdstip als de beschieting destijds.

Ster advertentie
Ster advertentie