Binnenland
WNL

NSC over pensioenwet: 'Overheid speelt met vuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NSC over pensioenwet: 'Overheid speelt met vuur'

NSC-Kamerlid en pensioenexpert Agnes Joseph maakt zich grote zorgen over de nieuwe pensioenwet. Een rampscenario dreigt, waarschuwt Joseph in Sven op 1. "De overheid speelt zeker met vuur." Hoewel de wet al is aangenomen, is bijsturen volgens haar noodzakelijk.

Begin dit jaar deed Joseph een voorstel om op een andere manier over te gaan op het nieuwe pensioenstelsel. Ze vroeg het demissionaire kabinet "opties van ingroeivarianten in kaart te brengen" en voorbereidingen te treffen voor het invoeren van die varianten. Joseph wil dat pensioenfondsen op een andere manier overstappen op een nieuw stelsel.

In de wet is opgenomen dat fondsen "invaren". Al het opgebouwde pensioenvermogen wordt dan naar het nieuwe stelsel - waarin het geld op een andere manier wordt verdeeld - overgeheveld. NSC opperde om fondsen te laten 'ingroeien'. De bestaande pensioenrechten blijven dan in het oude systeem, en alleen de nieuwe premies worden volgens het nieuwe stelsel verdeeld.

Maar zoals het er nu uitziet, komt het nieuwe stelsel er. Volgens Joseph moet de Tweede Kamer ingrijpen. "Als je even kijkt naar zo'n verbouwing van de IT-systemen, naar beslissingen die je voor de deelnemers van de pensioenfondsen neemt zonder ze te betrekken, dan is dat een recept voor ongelukken", zegt het NSC-Kamerlid. "Het is gewoon beter om geleidelijk over te gaan."

Sterker nog, een rampscenario dreigt volgens Joseph. "Ik denk zeker dat de overheid met vuur speelt. Ik dacht dat we inmiddels genoeg hadden geleerd van de toeslagenaffaire, woekerpolissen en de problemen bij de Belastingdienst. Ik hoop dat we ongelukken in de pensioensector kunnen voorkomen."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Referendum

Dat de pensioenwet al is aangenomen, is volgens Joseph geen reden om het er bij te laten zitten. "We hebben een nieuwe Tweede Kamer." Ze vindt het wenselijk om mensen instemmingsrecht te geven over het nieuwe pensioenstelsel. "Pensioenfondsen gaan nu massaal over naar variabele uitkeringen, waardoor mensen deze keuze niet meer krijgen. Je hebt geen inspraak."

Joseph wil een referendum onder pensioenhouders organiseren. "Het omzetten van bestaande pensioenen naar variabele uitkeringen is niet nodig. Je kan juist langzaam naar het nieuwe pensioenstelsel toegroeien", benadrukt ze. Mocht de pensioenwet er komen, dan is die "gedoemd om te mislukken", aldus het Kamerlid.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie