Binnenland
KRO-NCRV

Duurzaam zijn na je dood? Laat je lichaam oplossen in vloeistof

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Duurzaam zijn na je dood? Laat je lichaam oplossen in vloeistof

Miljoenen huishoudens moeten van het gas af, en ook de uitvaartbranche moet eraan geloven. Elektrisch cremeren zal in de nabije toekomst een manier zijn om duurzamer met de dood om te gaan. Maar er zijn ook andere alternatieven, opgelost worden in vloeistof bijvoorbeeld. Sabrina Franken, directeur uitvaartverzorging bij Yarden, vertelt erover bij Spraakmakers.

Resomeren: een duurzaam alternatief

"Uiteindelijk is de hele uitvaart behoorlijk vervuilend. Daarom is er steeds meer vraag naar duurzame uitvaart", vertelt Franken. Één van de nieuwe alternatieven voor begraven en cremeren is resomeren. Het lichaam gaat in een speciale machine en wordt ontbonden en opgelost met een speciale vloeistof en verwatering. Er blijft dan een wit poeder over, dat te vergelijken is met de asresten van een crematie. "Het wordt gedaan met een kleiner apparaat dat minder vervuilend is. De techniek heeft geen gas nodig, is duurzamer en ethisch verantwoord", aldus Franken.

Wetswijziging

Inmiddels hebben twaalf Amerikaanse staten het resomeren goedgekeurd en wordt het in vijf staten uitgevoerd. Ook andere landen zijn ermee bezig. Ons buurtland België heeft al aangegeven ermee te willen beginnen.

In Nederland mag je vooralsnog alleen begraven of cremeren volgens de wet. Maar daar kan binnenkort verandering in komen. "We hebben al eerder contact gezocht met de Tweede Kamer en die wacht nu op het finale rapport", vertelt Franken. "Eind van de maand is het rapport klaar en wordt het opgestuurd naar de minister. Dan buigt de Kamer zich erover om de mogelijkheid te bekijken om de wet aan te passen. We hebben daar goede verwachtingen van."

Composteren en vriesdrogen van het lichaam

Naast resomeren zijn er ook nog andere technieken in ontwikkeling. Composteren, bijvoorbeeld, een versnelde manier van begraven waarbij een vorm van compost wordt toegevoegd en het lichaam sneller vergaat. Of cryomeren: het vriesdogen van het lichaam. Maar: deze technieken zijn nog volop in ontwikkeling. Franken: "Wij richten ons op resomeren, omdat dat al ver gevorderd is en heel snel naar Nederland gehaald kan worden."

Keuzevrijheid staat voorop

Dat er behoefte is aan nieuwe milieuvriendelijkere alternatieven, blijkt uit onderzoek, vertelt Fanken. "83% van de Nederlandse bevolking vindt het fijn vindt dat er meer keuzevrijheid komt en 25% zou voor de resomeer methode zouden kiezen." Maar dat betekent niet dat traditionelere manieren van begraven meteen verdwijnen. “Wat wij het allerbelangrijkste vinden is dat mensen keuzevrijheid hebben”, aldus Franken.

{poll}

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie