Binnenland
AVROTROS

Haringseizoen van start zónder smaaktest van het AD

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Haringseizoen van start zónder smaaktest van het AD

Het is bijna Vlaggetjesdag: de officiële start van het nieuwe haringseizoen. Voor het eerst in tijden is het Vlaggetjesdag zonder dat een AD-haringtest óók voor de deur staat. Het is voor het eerst in 36 jaar dat de krant geen test publiceert.

De afgelopen maanden was er veel kritiek op de test. Keurmeester Aad Taal bleek zakelijke belangen te hebben bij groothandel Atlantic. Uit onderzoek van econoom Ben Vollaard bleek dat visboeren die aangesloten zijn bij deze groothandel veel hoger (9,1) scoren dan anderen (5,5). Het Algemeen Dagblad vond die kritiek niet terecht, maar trok zich wel iets aan van het commentaar op de vaak kwetsende teksten in de test.

Genoeg aanleiding voor verslaggever Ruben Messelink om, in de week van Vlaggetjesdag, in de wereld van de haring te duiken. Wat is er veranderd na het sneuvelen van de haringtest?

Aflevering 1: Haringboeren nog niet klaar

Visboeren Lon Oosterbroek en Jo Hop scoorden vorig jaar een 0 in de haringtest. Ze kondigden beiden juridische stappen aan tegen het Algemeen Dagblad. Nu de haringtest stopt zijn ze blij, maar ze zetten hun aangifte wel door. "Dit is een mooie eerste stap, maar het is niet klaar. Het is nog lang niet klaar."

Aflevering 2: Atlantic

In de tweede aflevering van de serie is verslaggever Ruben Messelink live bij visgroothandel Atlantic. Dat bedrijf scoorde jarenlang opvallend hoog bij de haringtest. De groothandel zou zakelijke banden hebben met keurmeester Aad Taal van het Algemeen Dagblad. Eigenaar Umut Tagi van Atlantic reageert: "Bij bijna alle haringbedrijven in Nederland heeft meneer Taal weleens een cursus gegeven."

Aflevering 3: Op pad met Huib Stam

Hoe herken je nu echt goed haring, in een wereld van schimmige testen? Verslaggever Ruben Messelink wilde graag weten hoe je een écht goede haring precies herkent. Hij ging daarom met schrijver en haringkenner Huib Stam naar Scheveningen en bezocht daar een tweevoudig winnaar van de AD-haringtest.

Aflevering 4: Een nieuwe test

De haringtest van het Algemeen Dagblad is dus gestopt, maar de volgende is al weer opgericht. In Spakenburg vindt de feestelijke start plaats van een nieuwe haringtest: die van de visdetailhandel.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie