Binnenland
MAX

Een noodpakket kan levens redden in tijden van crises, maar wat moet er allemaal in?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een noodpakket kan levens redden in tijden van crises, maar wat moet er allemaal in?

De overheid hamert er al een tijdje op: het in huis hebben van een noodpakket. Maar wat moet daar in zitten? En hoe bereid je deze voor als niet duidelijk is welke ramp ons precies treft? Sanneke Kuipers is hoogleraar crisis governance en weet er alles over. Samen met cabaretier Teun van den Elzen, die alles al heeft 'geprept', vertelt ze erover in Villa VdB.

Van den Elzen vertelt hoe hij op dit moment is voorbereid: "Ik heb voldoende eten in huis om een week door te brengen, dus dat is heel veel blikvoer en veel bonen en kikkererwten. Ik heb genoeg water in huis, we zijn met z'n tweeën thuis, dus ik heb genoeg liters voor iedereen." Op deze site vind je alles dat je nodig hebt om je optimaal voor te bereiden.

Oproep van NAVO-admiraal

De motivatie om voorbereid te zijn kwam voort uit een toespraak van admiraal Rob Bauer van de NAVO, die burgers opriep om zelfvoorzienend te zijn. Van den Elzen vertelt: "Hij begon er begin dit jaar over, dat we als burger voorbereid moeten zijn op het onverwachte. En toen kwam er een lijstje naar buiten vanuit de overheid van nou, dit en dit en dit moet je nodig hebben. Als de overheid even niet voor je kan zorgen." En dat viel Van den Elzen alles mee: "Toen dacht ik: als dit het is, ga ik dat gelijk even aanschaffen. Het staat toch niet in de weg. En je hebt er wel iets aan."

Kuipers vertelt dat het klinkt als genoeg, maar dat mensen zich vaak vergissen in de hoeveelheid water: "Daar heb je al gauw te weinig van, dus dan kan je eigenlijk beter te veel inkopen dan te weinig."

Ramp

Wat als er echt een ramp toeslaat en de sociale cohesie op de proef wordt gesteld? Kuipers vertelt: "In die eerste periode zijn mensen heel erg geneigd om solidair gedrag te vertonen en elkaar te helpen." Maar, ze wijst erop dat dit afhankelijk is van de sociale cohesie binnen een gemeenschap.

Naast deze voedselvoorbereidingen benadrukt Kuipers het belang van andere essentiële gegevens die van pas kunnen komen bij een ramp: "Bijvoorbeeld telefoonnummers van mensen die je zou willen bereiken, maar ook bijvoorbeeld van welke medicijnen je nodig hebt. Zodra je eigen telefoon op is, kan je daar niet meer bij. Handig om daar een fysiek back-up lijstje van te hebben dus."

Zouden we de voorraden delen?

Het gesprek eindigt met een gewetensvraag: zijn we bereid om onze voorraden te delen in tijden van crisis? Van den Elzen denkt van wel, maar houdt een slag om de arm: "Ik hoop van harte dat ik zo iemand ben dat ik heel altruïstisch overkom. Maar het hangt voor mij ook wel van de aard van de ramp af. Als de overheid zegt: het is zo'n groot probleem en elke druppel is waardevol, dan weet ik niet wat voor egoïstisch monster er in mij naar boven komt natuurlijk!"

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie