Binnenland
MAX

Er is een groeiende generatiekloof tussen jong en oud: 'Voelbaar op het werk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er is een groeiende generatiekloof tussen jong en oud: 'Voelbaar op het werk'

Op een gemiddelde werkvloer werken vijf generaties: van twintigers tot zestigers en een enkele zeventiger. Jong en oud kijken verschillend naar hun werk; ze hebben verschillende drijfveren en ideeën. Volgens generatie-expert en sociaal psycholoog Kim Jansen is er een groeiende generatiekloof, vertelt ze in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Verschillende overtuigingen

"Die is heel erg voelbaar in ergernissen en fricties", vertelt Jansen. "Vooral tussen de gevestigde orde en de jongeren. Er komen verschillende overtuigingen bij elkaar die conflicterend zijn. Neem bijvoorbeeld een gesprek tussen een jongere en zijn manager. Die jonge vent wil meer salaris. De manager antwoordt dat hij fulltime kan gaan werken want dan verdient hij zo’n twintig procent meer. Maar dat wil de jonge man niet vanwege zijn werk-privé balans. De manager denkt bij zichzelf; waarom werk jij niet fulltime? Je bent single en hebt nog geen kinderen. De jongere denkt bij zichzelf: er is meer dan werk in het leven."

Ironie

En hier gebeurt eigenlijk iets ironisch, betoogt Jansen. "De boodschap dat er meer is dan werk is hem verteld door zijn ouders. Die ongeveer dezelfde leeftijd hebben als zijn manager. De mensen die de scepter zwaaien op de werkvloer, hanteren heel erg een werk pet en een privé pet. Ze zeggen dus privé tegen hun kinderen dat je op zoek moet naar andere dingen in het leven, maar als op de werkvloer een jong iemand dat wil, dan schuurt het."

'Benoem ergernissen!'

Al die ergernissen worden niet uitgesproken, zegt Jansen. "Wat ik vooral zie op werkvloeren is dat mensen allerlei dingen denken over elkaar, maar het niet benoemen. Zich storen, maar het niet uitspreken. Dat is een groot probleem. Dat zorgt voor verwijdering en eilandjes. Iets zeggen is altijd beter dan zwijgen. Het zou eigenlijk beter zijn als we wat meer ruzie maken op de werkvloer."

In haar boek Het generatie effect geeft Kim Jansen concrete tips aan iedereen om in harmonie met elkaar te werken. Want; met deze krappe arbeidsmarkt zullen de verschillende generaties het hoe dan ook met elkaar moeten rooien op de werkvloer.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie