appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Sexual distancing: de singles worden vergeten door het kabinet

npo Radio1
zaterdag 16 mei 2020 | AVROTROS | redactie dr Kelder en Co

"Ondanks dat de premier alleenstaand is, worden singles vergeten door het kabinet", stelt dr. Linda Duits. "De aandacht gaat uit naar gezinnen." Bij de start van de lockdown was de richtlijn dat zelfs mensen met een LAT-relatie elkaar niet mochten aanraken. 

Luister ook Jortcast

 

Seksbuddy

Maar dit is een levensbehoefte. Seks, aanraking en intimiteit is best twee maanden uit te stellen voor het grotere gezondheidsplaatje vindt de sociaal wetenschapster. Sterker nog ze deed mee aan een actie waarin werd gesteld werd dat seks even niet aan de orde was.

Dat was in de periode toen werd gedacht dat het misschien tot veertig dagen beperkt zou blijven. Nu dit niet het geval is, is dr. Duits bijzonder blij dat het RIVM haar aanbeveling heeft overgenomen om één corona-seksbuddy te kiezen. Zo'n knuffelmaatje of seksbuddy, is één iemand waarmee je inventariseert hoeveel mensen je ziet, waarmee je zolang beide geen klachten hebben intiem kunt zijn.

Het gejuich van Duits was tot in de Britse media te horen, maar het blijkt van korte duur. Inmiddels heeft het Rijksinstituut de passage aangepast naar wat vagere termen.

Sjansen wordt wandelen

Ondertussen lijken de zeden anders te worden. Potentiële geliefden wandelen samen langs de Amstel, wat dr Kelder dan weer heel romantisch vindt. Toch lijkt het dr. Duits geen goed idee om te wachten met elkaar aanraken totdat de premier het sein geeft dat dit weer mag.

Ook met de vagere termen lijkt de aangepaste richtlijn toe te staan dat singles - geclausuleerd - elkaar aanraken en zelfs seks hebben. Dr Kelder vraagt zich af of we met al die afspraken rond intimiteit niet doorslaan in de risicomijding. Dr. Duits is het oneens. "Risico's worden altijd gemanaged ook tijdens seks zonder condoom, 'is mijn lust zo groot dat ik het nu zonder kan.' "

Sekswerkers

Enerzijds vindt dr. Duits dat het om meer gaat aanraking dan om seks. Toch vindt ze het een maatschappelijk probleem dat de masseurs binnenkort wel weer de deuren mogen openen, terwijl de sekswerkers dit pas op 1 september mogen. "Sekswerkers zijn hygiëne-deskundigen. Het is dus heel raar dat je wel naar een masseur mag die alle delen van je lichaam aan mag raken, behalve de hele intieme, maar niet naar een sekswerker."

Linda Duits over Sexual distancing

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1