Binnenland
NOS

Singles in thuisisolatie: ‘Ik heb last van huidhonger’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Singles in thuisisolatie: ‘Ik heb last van huidhonger’

Thuisisolatie door de coronacrisis, anderhalve meter afstand van anderen als je buiten bent: voor veel mensen is het een rare tijd. Voor singles komt daar nog bij dat zij, buiten huisdieren, helemaal niemand om zich heen hebben thuis. En dat is best lastig, vertellen schrijvers Gijs van der Sanden en Alma Mathijsen in NOS Met het Oog op Morgen.

Singles over leven in afzondering

Normaal gesproken vindt Gijs het single leven geen enkel probleem. “Dat normale leven lijkt nu ineens ver weg.” Nog nooit was het zo voelbaar voor hem als nu, tijdens de coronacrisis. Ook Alma herkent het. “Het eerste wat ik dacht toen ik het hoorde was: wie gaat mij nu nog aanraken?” Het antwoord? “Niemand.”

Waar veel kranten en websites advies geven om met partners te knuffelen thuis, samen op de bank, gaat dat voor singles niet op. “Ik heb alleen mijn kat. Die komt dan op mijn schoot zitten tijdens een persconferentie.

Maar dat is niet hetzelfde”, vertelt Gijs. Alma heeft inmiddels wel een datingapp geïnstalleerd om misschien wat te kunnen chatten met nieuwe mensen. “Maar ik heb nog niemand een bericht gestuurd.”

Thuiswerken

Gijs en Alma zijn beiden ook schrijver. Voor Alma is thuiswerken sowieso niet nieuw. “Ik werk altijd prima alleen. Het is vooral ’s avonds balen dat ik nergens naartoe kan om met vrienden gezellig te praten.” Voor Gijs is het wel wat lastiger: “Ik werk het beste in een drukke koffietent. Dus dit is niet ideaal.”

Toch houden ze beiden hoop. “Deze tijd gaat ook weer voorbij. Ik heb meer medelijden met mensen die ook buiten corona zich eenzaam voelen”, zegt Alma. Ook Gijs ziet de toekomst met optimisme tegemoet: “Nu we weten dat het nog een tijdje gaat duren, heb ik mentaal meer rust.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie