Binnenland
AVROTROS

Seks in coronatijd een mensenrecht? 'Zodra de gezondheid in het gedrang komt niet'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Seks in coronatijd een mensenrecht? 'Zodra de gezondheid in het gedrang komt niet'

In deze coronacrisis wordt opgeroepen om zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden. Maar welke gevolgen heeft dat voor ons seksleven? Parool-columniste Linda Duits pleit voor soepelere regels voor singles, want: "Seks is een mensenrecht."

Haar column krijgt bijval van Barbara Oomen. Zij is hoogleraar mensenrechten aan het University College Roosevelt en de Universiteit Utrecht. "Seks is zo ontzettend belangrijk voor wie wij zijn als mensen."

Waarom we voorzichtiger moeten zijn met onze bedpartner(s) "Je bent eigenlijk met een misdrijf bezig

Seks als mensenrecht

Dat seks een belangrijke rol speelt in ons leven, dat is wel duidelijk. Zo staat in het Vrouwenverdrag en andere internationale verdragen van de WHO dat het een recht is. Maar voordat iets als een mensenrecht kan worden bestempeld, moet het eerst aan een aantal voorwaarden voldoen.

"In eerste instantie moeten landen ervoor getekend hebben. Maar meer filosofisch moet het dus gaan om fundamentele rechten. Dat zijn de rechten die de kern vormen van onze waardigheid, van wie wij zijn als mens", vertelt hoogleraar Barbara Oomen. "Daar voldoet seks dus ook aan."

'Seks is nu eigenlijk een misdrijf'

De Vlaamse seksuologe Goedele Liekens is het daar met haar collega over eens en gaat daarin zelfs een stapje verder. "Het nastreven van een bevredigende en plezierige seks is ook een mensenrecht." Maar ze is ook kritisch over ons seksleven in deze tijd. Zo mag het volgens haar niet zo zijn dat seks nu een gevaar vormt voor de gezondheid.

"In het verdrag waar staat dat seks een mensenrecht is, wordt nog één woordje toegevoegd: veilige seks. Zodra de gezondheid van je partner en in dit geval zelfs de volksgezondheid in het gedrang komt, dan vervalt je recht natuurlijk. Sterker nog, dan ben je eigenlijk met een misdrijf bezig."

Huidhonger is moeilijker mee te leven

Voormalig prostituee, schrijfster en activiste Metje Blaak denkt dat de gevolgen van de seksuele onthouding bij singles, wel meevallen. "Ze kopen genoeg speeltjes om zichzelf te bevredigen, dus ik denk niet dat het een probleem hoeft te zijn als je een tijdje zonder seks zit. Zolang je maar creatief bent."

Ook Liekens ziet niet dat daar het probleem ligt, maar wijst wel naar huidhonger. "Uit onderzoek is gebleken dat het krijgen van voeding bij jonge aapjes niet voldoende is voor hen om te overleven. Dus dat huidcontact zullen we meer missen dan puur het gebrek aan seks. Soloseks is ook seks hè", concludeert de Vlaamse seksuologe.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie