appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Waarom piekeren we?

Pexels
dinsdag 12 mei 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Bart Verkuil, ook wel 'de piekerprofessor' genoemd, legt in Kunststof uit waar piekergedachten vandaan komen en hoe het in ons voordeel kan werken. Want een slapeloze nacht met een hoofd vol gedachten hoeft helemaal niet slecht te zijn. 

Bart Verkuil over piekeren

Piekeren over relaties met anderen

Piekeren is een aaneenschakeling van negatieve gedachten. Het gaat dus niet om één enkele gedachte, maar om een 'keten' van gedachten.

Relaties met anderen, (gebrek aan) zelfvertrouwen, werk, gezondheid, financiën, zelfontplooiing, zijn de belangrijkste onderwerpen waar mensen van wakker liggen, waarbij relaties met anderen' met stip op één staat. Verkuil: "De onderwerpen waar je over piekert hangt samen met de levensfase waar je in zit. Welke thema er op dat moment speelt."

"De mens kan zowel piekeren als momenten van geluk kennen", left Verkuil uit. "Dat is een realistisch mensbeeld. Wij zijn niet alleen maar op de wereld om gelukkig te worden. Je somber voelen, gespannen voelen en piekeren, zijn ook onderdelen van ons arsenaal aan emoties."

Het werkt als rookmelder

Sterker nog, evolutionair gezien, hebben we er baat bij om en af toe flink te piekeren. "Het kan heel goed zijn om je af en toe bewust te zijn van de problemen die in de toekomst gaan gebeuren en daar geattendeerd op te worden als het ware door een aantal piekergedachten."

"In de basis is een piekergedachte een soort alarmbel die afgaat. Een soort rookmelder." Piekeren leert je waar je prioriteiten liggen in het leven en welke waarden belangrijk voor je zijn. "Je wordt bewust gemaakt van gevaar en dat betekent dat je in actie moet komen."

Humor is een heel krachtig middel om afstand te nemen van al die zorgelijke gedachten

Bart Verkuil

Het doel van het leren hanteren van piekergedachten is niet om altijd maar gelukkig te zijn, maar juist om weerbaar en veerkrachtig met problemen om te kunnen gaan. "Het is heel functioneel als het ook tot gedrag komt." Het moet niet omslaan in chronisch piekeren.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1