appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Angst, Dwang en Fobiestichting overspoeld met telefoontjes door coronavirus

Pixabay
donderdag 19 maart 2020 | AVROTROS | Redactie Stax & Toine

De Angst, Dwang en Fobiestichting heeft haar handen vol aan mensen die bellen omdat ze doodsbang zijn voor het coronavirus. "Ongeveer de helft van de telefoontjes die we via de hulplijn krijgen gaat over het coronavirus", zegt directeur Sander Pronk.

Voor sommige mensen met een angststoornis is het coronavirus olie op het vuur. Die vrezen altijd al voor doemscenario’s als natuurrampen en pandemieën.

En nu lijkt zo’n scenario uit te komen. Het is dan ook lastig deze mensen gerust te stellen, vertelt vrijwilliger bij de hulplijn van de stichting Toine van der Meer. "Vaak zijn het ook intelligente mensen, die lastig te overtuigen zijn, juist vanwege hun kennis over de materie."

Angsten uitspreken

"Toch helpt het als ze hun angsten uitspreken. Ze weten vaak ergens ook wel dat het werkelijke gevaar misschien wel meevalt", vertelt Van der Meer. Maar angst is bij hen als een monster dat altijd op de achtergrond aanwezig is. En die slaat harder toe dan bij mensen zonder stoornis.

En dat de impact vaak enorm is, hoort Van der Meer ook van mensen die de stichting bellen. "Die angst kan invaliderend werken. Mensen komen dan hun bed niet meer uit. Hun wereld wordt dan heel klein."

Smetvrees

Hoewel je misschien zou verwachten dat mensen met smetvrees het in deze tijd van mondkapjes en handen wassen ook zwaar zullen hebben, blijkt dat niet uit de verhalen die de directeur Sander Pronk hoort van patiënten.

"Bij dwangstoornissen, zoals smetvrees, uit de angst zich op heel specifieke zaken, bacteriën bijvoorbeeld. Zij voelen dan de dwang om zich te beschermen door schoon te maken. Zij hebben dus geen angst voor andere zaken als een virus."

Hoewel de vrijwilligers van de Angst, Dwang en Fobie Stichting ook thuis moeten werken vanwege het coronavirus, blijft de hulplijn open. "Het is juist belangrijk in deze tijd deze mensen te blijven helpen."

Het nummer van de telefonische hulpdienst is: 0343 753009. 

Download de NPO Radio 1-app 

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws over het coronavirus, sport, entertainment of ontwikkelingen uit het buitenland; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1