Binnenland
EO

Deze school werd gebeld dat ze te veel stroom gebruiken; de reden zal je verbazen

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze school werd gebeld dat ze te veel stroom gebruiken; de reden zal je verbazen

Netbeheheerders werken zich een slag in de rondte om het stroomnet uit te breiden, maar het is niet genoeg om alle problemen op te lossen. Als bedrijven of andere instellingen te veel gebruiken, worden ze gebeld. Een school in Amersfoort bijvoorbeeld, die bijzondere maatregelen neemt. Zo moeten leerlingen met een opgeladen laptop naar school komen, vertelt directeur Marc-Jan Trouwborst in Geld of je Leven.

Video niet beschikbaar

De school waar Trouwborst directeur van is, de GSG Guido, betrok vorig jaar een spliksplinternieuw gebouw. "Wij zijn van het gas af gegaan, waardoor we meer stroom zijn gaan gebruiken. We kregen geen grotere aansluiting dan we hadden, maar we zijn wel meer stroom gaan gebruiken voor warmen, koelen en ventileren. Op bepaalde pieken gebruiken we dan dus te veel stroom", vertelt hij.

Leerlingen moeten hun laptop daarom thuis opladen en de keramische kookplaten in de leskeuken mogen niet tegelijk worden gebruikt met de wasmachine. "We hebben een aansluiting van 118 kW, en als we daarboven komen, worden we gebeld door de netbeheerder. Dan zouden we schade aan het stroomnet kunnen aanbrengen", vertelt hij.

Onlangs werd Trouwborst gebeld. "Er werd gezegd: op dit moment zit er een piek, ga eens uitzoeken wat er aan de hand is. Het was een regenachtige dag; dames en natte haren zijn geen goede combinatie. Dus leerlingen waren zo creatief geweest om in de kunstlokalen, waar föhns liggen, om daar hun haar droog te föhnen. Als tien föhns tegelijk aanstaan, zorgt dat blijkbaar voor een hoge piekbelasting."

Gedrag aanpassen

Trudy Onland, de nieuwe directeur van netbeheerder Stedin, was ook te gast in Geld of je Leven. Ondanks dat er dus heel veel stroomkabels worden gelegd, zijn er nog momenten dat we te veel gebruiken. Huishoudens zullen niet zo snel gebeld worden door Stedin, maar ze kunnen wél hun stroomgebruik aanpassen, zegt Onland.

Onlangs startte de overheid een campagne om mensen tussen 16.00 en 21.00 minder stroom te laten gebruiken. Onland kan daar als netbeheerder nog wel een schepje bovenop doen, bijvoorbeeld door mensen extra korting te geven als ze weinig stroom gebruiken op piekmomenten. "We moeten mensen maximaal verleiden en dat lukt eigenlijk best goed", vertelt ze.

Ster advertentie
Ster advertentie