appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe een SS’er zich 29 jaar lang op zolder verstopte om de doodstraf te ontlopen

Samuel Sascha
maandag 3 mei 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Theatermaker Diederik van Vleuten vertelt voor het programma Andere Tijden het bizarre verhaal van een Nederlandse SS’er die ter dood veroordeeld werd en zichzelf 29 jaar lang bij zijn ouders op zolder verbergt. In Spraakmakers maakt hij vast een beginnetje met het verhaal. 

Diederik van Vleuten over de ter doodveroordeelde SS'er die zich 29 jaar voor de autoriteiten verstopte
Jacques Philippa is een Nederlandse oorlogsmisdadiger en was onder meer hoofd van een zeer gewelddadige bloedploeg die in de oorlogsjaren een schrikbewind voerde in Drenthe. Meerdere joden en mensen uit het verzet worden onder zijn leiding opgepakt, gemarteld en naar concentratiekampen gestuurd. 

Ter dood veroordeeld 

Vijf jaar naar de oorlog wordt Philippa ter dood veroordeeld. Bij verstek, want om zijn straf te ontlopen zit hij dan al verstopt bij zijn ouders.

Volgens Van Vleuten wilde zijn vaders niets weten van zijn zoon die ontzettend fout was geweest, maar de moederliefde overwon. "Zijn moeder kuste de voeten van vader om hun zoon toe te laten", vertelt Van Vleuten. 

Nicht Olga 

Niemand wist van het geheim van de familie behalve vader, moeder en de andere kinderen. Hoe is het mogelijk dat hij zó lang verborgen zat op een klein zolderkamertje zonder dat iemand het doorhad? 

Voor Andere Tijden sprak Van Vleuten meerdere keren met Olga, het nichtje van Jacques Philippa. "Zij vertelde dat ze bij opa en oma nooit verder dan de derde tree van de zoldertrap mochten komen. Dat deden ze dan ook niet." Voor hen was het heel normaal dat het bij opa en oma een beetje anders ging vertelt Van Vleuten. 

Kerstdiner 

Zo ook tijdens Kerst, wanneer de kinderen niet in de keuken mochten komen. Iedere Kerst at de familie Philippa hetzelfde. "Pas jaren, nadat Sjaak was opgepakt, hoorde Olga dat het haar oom was geweest die altijd in de keuken stond." 

Het hele verhaal over Jacques Philippa, De Onzichtbare Man, is maandagavond te zien in Andere Tijden om 20.30 uur op NPO 2. 

Diederik van Vleuten over de ter doodveroordeelde SS'er die zich 29 jaar voor de autoriteiten verstopte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1