Geschiedenis
BNNVARA

Hoe het allereerste computervirus de hele wereld over ging

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe het allereerste computervirus de hele wereld over ging

De computer maakte halverwege de jaren '80 een flinke opmars, in talloze radio- en tv programma's werden computercursussen uitgezonden. Door die populariteit kwam in 1986 het allereerste computervirus genaamd 'Brain'. Frank Groenewegen, Chief Cybersecurity bij Fox-IT, vertelt in J.G.L.W. hoe dit virus eruit zag en waarom het gemaakt is.

Tegenwoordig heeft iedere computer een harde schijf, maar destijds startte je een computer op met floppy disks. Het allereerste computervirus werd via een floppy op een computer gezet en werd op deze manier verder verspreid. De daders? Twee broers uit Pakistan.

Groenewegen legt uit dat als je het virus onder de loop nam je tussendoor de namen van twee mannen kon vinden, met hun telefoonnummer erbij. Het was een experiment, om te kijken waar op de wereld het virus uiteindelijk terecht zou komen. "Het was een goedaardig virus zou je bijna kunnen zeggen." Uiteindelijk kregen de twee broers een telefoontje vanuit Miami dat iemand het virus op zijn floppy disk had zitten.

"Zij hebben het eerste verspreidbare virus gemaakt dat op DOS werkte. Daarmee hebben ze zeker geschiedenis geschreven. Er zijn een aantal voorbeelden in de jaren '90 van kwaadaardige virussen. Dat was meer kattekwaad. Wat we de afgelopen jaren hebben gezien is dat criminelen veel gebruik maken van virussen, om er geld aan te verdienen", zegt Groenewegen.

De tijd voor en na 2010

Groenewegen vertelt dat er in zijn vakgebied een tijd voor 2010 is en een tijd na 2010. In 2010 werd het Stuxnet virus ontwikkeld. "Het is een wapen dat de Amerikaanse inlichtingendienst en de Israëlische geheime dienst samen hebben ontwikkeld. Die hebben ze op een usb-stick gezet, en die hebben ze een kerncentrale in Iran laten binnensmokkelen. Het virus heeft automatisch zijn weg gezocht in het zeer geïsoleerde netwerk van de kerncentrale en heeft ervoor gezorgd dat de centrifuges sneller gingen draaien dan dat ze konden. Daardoor zijn ze ontploft en daarmee heeft het Iraanse atoomprogramma jarenlang vertraging opgelopen."

#34 - Het jaar 1986 - J.G.L.W

Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren - JGLW

We zijn ongeveer halverwege 2020 en we kunnen nu eigenlijk al wel zeggen: dit jaar gaat de geschiedenisboekjes in als een venijnig jaar. Ieder jaar heeft natuurlijk z'n schaduwzijde, in JGLW bespreken Wouter Bouwman en Roelof de Vries de rafelrandjes van een jaar dat achter ons ligt.

Ster advertentie
Ster advertentie