Geschiedenis
BNNVARA

Fout in de oorlog: 'Er hangt iets aan de naam "Romeijn"'

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Fout in de oorlog: 'Er hangt iets aan de naam "Romeijn"'

Wat gebeurt er als je ontdekt dat je familie fout was in de oorlog? Zwijg je daarover of ga je op onderzoek uit? Aafke en Anneke Romeijn deden het laatste en maakten de podcast 'De Familie Romeijn'. In De Nieuws BV vertelt Anneke: "Er hangt iets om de naam 'Romeijn' en we wilden weten wat."

Een oudoom bij de SS en een overgrootvader die tijdens de oorlog als politieagent bleef werken in Amsterdam en geholpen zou hebben bij het op transport zetten van joden. In de familie Romeijn gaan verhalen rond over vroeger. Net zoals in elke familie kun je denken, maar Aafke en Anneke hadden familieleden die 'fout' waren in de Tweede Wereldoorlog.

Welke verhalen zijn waar, en welke niet: wat deed de familie Romeijn tijdens de Tweede Wereldoorlog? Dat zoeken Anneke en Aafke uit in hun podcast 'De Familie Romeijn'.

Er kleeft iets aan de naam 'Romeijn'

Als Anneke in Amsterdam komt wonen, wordt ze tijdens een orkestrepetitie door een oudere muzikant aangesproken op haar achternaam: 'Schaam je je daar niet voor?' Als Anneke vraagt waarom, wordt kort geantwoord: 'Fout in de oorlog'. Anneke: "Toen dacht ik oké, prima. En toen ik kinderen kreeg, gaf ik ook mijn naam door. Eigenlijk hangt er dus iets om onze naam heen en daar wilde ik toch meer over weten."

De vader van Aafke en Anneke vertelde wel eens over zijn opa die politieagent was, "maar wat hij dan gedaan had, dat wist hij niet precies", vertelt Aafke. "En ze waren ook al lang dood." Dus de vader van de zusjes Romeijn wilde het wel zo laten, "beter laten we het zo, dan is het ook een keer klaar want dan weet niemand het meer", vult Anneke aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schaamte en nieuwsgierigheid

Toen Aafke een aantal jaar geleden op Twitter zich afvroeg of ook slachtoffers aan de verkeerde kant niet eens moesten worden herdacht, stuitte ze op veel weerstand: "Niet alleen op Twitter maar ook binnen de familie en in het dorp waar m'n ouders wonen." Om de podcast te maken moest de familie dus ook over een soort schaamte heen stappen: "Uiteindelijk waren ze stiekem ook allemaal wel heel nieuwsgierig."

De schaamte is nu minder dan voorheen, vertelt Aafke: "Er is minder het idee dat het iets zegt over wie wij zijn. De nieuwsgierigheid is groter dan de schaamte, inmiddels."

Onderzoek in het Amsterdamse stadsarchief

Aafke en Anneke belanden tijdens hun zoektocht in het stadsarchief in Amsterdam. Daar vinden ze dat hun overgrootvader inderdaad politieagent was. Wat ze verder vinden over hen en over de oudoom: dat hoor je allemaal in 'De Familie Romeijn'.

Podcast 'De familie Romeijn': wat als je familie 'fout' was in de oorlog?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie