Geschiedenis
NOS

Hoe op Sint Eustatius wereldgeschiedenis werd geschreven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe op Sint Eustatius wereldgeschiedenis werd geschreven

Sint Eustatius is een eiland waar we weinig van weten, behalve dat het in de Cariben ligt en Nederlands is. Dat zich daar wereldgeschiedenis heeft afgespeeld en een ontwikkeling doormaakte van grote rijkdom tot diep verval, beschrijft journalist Willem de Bruin in zijn boek 'De Gouden Rots'.

"Sint Eustatius was ooit het belangrijkste handelsknooppunt van het westelijk halfrond denk ik", vertelt De Bruin in NOS Met het Oog op Morgen. "Het lag heel strategisch op de vaarroutes van de achttiende eeuw. Voor plantages was het eiland te klein. Het moest het dus hebben van de handel."

De West-Indische Compagnie had van het eiland een vrijhaven gemaakt en probeerde zo te profiteren van het feit dat de andere koloniale mogendheden een monopoliestelsel hadden. "De Nederlanders trokken zich daar niets van aan. Iedereen die betaalde, was welkom." En zo groeide Sint Eustatius uit tot een handelscentrum waar in 1775 wel drieduizend schepen per jaar kwamen.

Onafhankelijkheidsstrijd

Het eiland speelde ook een belangrijke rol in de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd. "Het eerste wat de Britten probeerden, was om de aanvoerroutes van wapens en munitie naar hun opstandige kolonie af te snijden", zegt De Bruin. "In de eerste jaren was het al de vraag of het Amerikaanse leger het uit zou houden. Toen kreeg Sint Eustatius een cruciale rol omdat het een sluiproute voor wapens werd. Die kwamen dan zo in Amerika terecht."

In zijn boek beschrijft De Bruin ook hoe het sindsdien bergafwaarts gaat met Sint Eustatius. "Zeker na 2010, toen Nederland ingreep omdat er sprake was van 'grove taakverwaarlozing'."

Ster advertentie
Ster advertentie